• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное S-a stins din viață Antrenorul Emerit Vasile Colța

S-a stins din viață Antrenorul Emerit Vasile Colța

Antrenorul Emerit la judo al Republicii Moldova și Bulgariei, Vasile Colța a decedat noaptea trecută din cauza coronavirusului la un spital din Chișinău.

În urmă cu trei zile am discutat telephonic cu el: ”Mă simt bine. Mulțumesc mult medicilor. Au făcut tot posibilul să mă scape. Ne vedem curând la un pahar de vin nou”, mi-a spus glumeț la despărțire. Ieri l-am telefonat, dar nu mi-a răspuns. ”Probabil, urmează vreo procedură”, m-am gîndit. Urma să-l sun astăzi. Aflu, cu mare părere de rău, că ne-a părăsit.

În 1969 a început să lucreze în calitate de antrenor de sambo la Hâncești. În 1971, elevul său, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori. În 1975, Mihail Buiuc a cucerit titlul de vicecampion al Spartachiadei popoarelor URSS la judo, cedând în finală doar legendarului Vladimir Nevzorov. În 1978, Ilie Buiuc a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate la sambo.

A fost cooptat în continuare membru al staff-ului tehnic al naționalei URSS, iar din 1978 a început să antreneze selecționata Bulgariei. La Olimpiada de la Moscova (1980), Mitko Zapreanov și Ilian Nedkov au urcat, surprinzător pentru multă lume, pe podiumul de premiere, iar Gheorghii Petrov s-a clasat pe locul cinci. Am fost decorat pentru performanțele realizate cu unul dintre cele mai prestigioase distincții ale Bulgariei, ”Zolotoi Orden”.

În 1982, Ion Covurluean a devenit campion european de tineret la judo. Premianți la Europenele de seniori devin în continuare elevii săi Apti Magomadov, Tudor Lazarenco, Oleg Crețul, Andrei Golban... Victor Florescu a cucerit în 1999, în premieră în istoria sportului moldovenesc, medalia de argint la Mondiale. Mai apoi, Sergiu Toma a obținut medalii la Europene și Mondiale, Jocurile Olimpice pentru Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite.

A fost implicat în faza finală a obținerii performanțelor, fiind la timona echipei naționale, a tuturor celor nouă judocani moldoveni care au devenit premianți la Europene și Mondiale după declararea independenței țării. Este decorat cu ”Ordinul de Onoare”.

Născut pe 9 februarie 1946 la Hâncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 -  cu o pauză în perioada 2004-2008 – până în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei. În ultimul timp, până la internarea în spital, pregătea selecționata Emiratelor Arabe Unite.