• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное JO 2016: Sporturi - judo

JO 2016: Sporturi - judo

Judo este un sport tradițional japonez derivat din jujitsu, tehnica de luptă datând din antichitate, de pe vremea samurailor.

Potrivit site-ului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, www.cosr.ro, judo-ul modern s-a dezvoltat din anul 1880 și a fost prezentat în premieră la JO de la Tokio, din 1968, ca sport demonstrativ. Întrecerile masculine au fost introduse oficial la JO abia în 1972, la Munchen, iar cele feminine în 1992, la JO de la Barcelona.

Probele sportive de judo la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfășura în perioada 6-12 august 2016 pe Arena Carioca 2 din Rio de Janeiro, în Brazilia. Concurenții se vor împărți în 14 categorii de greutate: șapte pentru bărbați și tot șapte pentru femei. La masculin probele sunt la categoriile de greutate de 60 kg, 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg, 100 kg și peste 100 kg. La feminin probele sunt la categoriile de greutate 48 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg și peste 78 kg.

În clasamentul general pe medalii olimpice la judo conduce Japonia (34 aur, 18 argint, 18 bronz, 70 în total), urmată de Franța (12 aur, 8 argint, 24 bronz, 44 în total) și Coreea de Sud (11 aur, 14 argint, 15 bronz, 40 în total). Pe locurile următoare se clasează R.P. Chineză, Cuba, Uniunea Sovietică, Olanda, Federația Rusă, Brazilia și Italia. România se află pe locul 24 olimpic mondial cu o medalie de aur, două de argint și trei de bronz, în total șase medalii.

Sportivii cei mai medaliați, la masculin, sunt: Tadahiro Nomura (Japonia, trei aur), David Douillet (Franța, două aur, una bronz) și Angelo Parisi (Franța, un aur, două argint, un bronz). La feminin, situația este următoarea: Ryoko Tani (Japonia, două aur, două argint, una bronz), Driulys Gonzalez (Cuba, un aur, un argint, două bronz) și Sun Hui Kye (R.P.D. Coreeană, câte un aur, argint și bronz).

Țara noastră a participat la opt ediții ale JO, în 1980, 1984,1992, 1996, 2000, 2004, 2008 și 2012. România a obținut o medalie olimpică de aur la acest sport la Beijing 2008, la categoria 48 kg feminin prin Alina Dumitru, două medalii de argint, ambele la Londra 2012, la categoria 48 kg — Alina Dumitru și la categoria 57 kg — Corina Oana Căprioriu, precum și trei medalii de bronz la Sydney 2000, la 78 kg — Simona Marcela Richter, Los Angeles 1984 la 78 kg — Mircea Frățică și la categoria open — Mihai Cioc.

Judo-ul reprezintă o artă marțială japoneză modernă (Gendai budo). În 1882, pornind de la principiile tradiționalului jujitsu și păstrând tehnicile de aruncare și prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano și-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo. Principiile sale se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. La începutul secolului XX, pe măsură ce judo-ul a fost popularizat în Europa, și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, în clasamentul probelor la judo prima s-a clasat Federația Rusă (trei aur, un argint, un bronz), urmată de Franța (două aur și cinci bronz) și Coreea de Sud (două aur, un bronz). Au urmat, în ordine, Japonia, Cuba, Brazilia, SUA, Georgia, Coreea de Nord și Slovenia (ultimele trei țări cu câte un aur) și Germania. România a ocupat la Londra, la judo, locul al 12-lea, grație medaliilor de argint câștigate de Alina Dumitru și Corina Oana Căprioriu.

Printre câștigătorii medaliilor olimpice de aur de la Londra s-au numărat, la masculin, Arsen Galstyan (Rusia), Lasha Shavdatuashvili (Georgia), Mansur Isaev (Rusia), Kim Jae-Bum (Coreea de Sud), Song Dae-Nam (Coreea de Sud), Tagir Khaibulaev (Rusia) și Teddy Riner (Franța). La feminin, au luat aurul olimpic Sarah Menezes (Brazilia), An Kum-Ae (R.P.D. Coreeană), Kaori Matsumoto (Japonia), Urska Zolnir (Slovenia), Lucie Decosse (Franța), Kayla Harrison (SUA) și Idalys Ortiz (Cuba).

AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru)