• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное Echipa Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare” a cîștigat Spartachiada MAI la sambo

Echipa Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare” a cîștigat Spartachiada MAI la sambo

Selecționata Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare” a cîștigat ieri, la Centrul de pregătire a loturilor naționale, turneul pe echipe la sambo, prima grupă valorică,  din cadrul Spartachiadei Ministerului Afacerilor Interne.

Ea a fost urmată în clasamentul general  de reprezentativele Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE) și Departamentului Trupelor de Carabinieri (DTC).

În grupa a doua valorică pe prima treaptă a clasamentului pe echipe a urcat formația Inspectoratului de Poliție din municipiul Bălți, care a fot urmată, în ordine, de echipele Inspectoratului de Poliție din sectorul Ciocana și Direcția  de Poliție a municipiului Chișinău.

În grupa a treia valorică primul loc a revenit formației Inspectoratului de Poliție din Bender. Pe locul  doi s-a clasat lotul Inspectoratului de Poliție din raionul Soroca, iar pe trei – colegii de breaslă din raionul Telenești.

Două meciuri disputate la categoriile grea și supergrea au trezit emoții deosebite din partea participanților, organizatorilor, arbitrilor. Este vorba despre finală desfășurată de dublul participant la Jocurile Olimpice în turneele de lupte libere Nicolae Ceban de la DTC și campionul național la sambo și judo Denis Tachi (SPCSE). Nimeni dintre finaliști nu a reușit să finalizeze vre-un procedeu. Ambii, conform deciziilor arbitrului de pe saltea Grigore Molla,  au primit cîte două avertismente. Dar deoarece ultimul a fost preîntîmpinat pentru pasivitate Denis Tachi victoria i-a fost acordată inițial lui Nicolae Ceban. Arbitrul-șef al competiției, Mihail Vdovicenco a fost, însă, de altă părere și cîștigător a fost declarat Denis Tachi.

Emoțiile au dat în clocot și pe durata partidei semifinale dintre ”supergreii” Radu Taran de la Academia de Poliție și Nicolae Botnari de la SPCSE . Victoria i-a fost acordată ”academicianului” Radu Taran, dar ea a fost contestată îndelung de reprezentanții ”pompierilor”. ”Așa-i, de regulă, întotdeauna, cînd în jos cînt puse interesele echipei în clasamentul final. În asemenea cazuri, însă, suverani sînt arbitrii. Cum decid ei – așa este”, astfel a comentat situațiile dramatice create șeful Clubului Sportiv Central ”Dinamo” Arcadie Bostan sub egida căruia se desfășoară Spartachiada.

Capete de afiș la categoriile de greutate 74 kg și 90 kg au fost campionul național la judo Vadim Bunescu de la SPCSE și  multiplul campion național la judo Valeriu Duminică (DTC). Ambii și-au demonstratclar superioritatea obținînd titlurile de campioni.

La deschiderea turneului a participat viceministrul Ion Țurcan, general de poliție, care a practicat sambo și judo pînă la gradul de colonel. ”Revin cu plăcere printre voi. Doleanța mea cea mai mare este să faceți tot posibilul ca să nu vă accidentați și să dați dovadă întotdeauna de corectitudine pe saltelele de concurs și în viață”, a sublinit oficialul în alocuțiunea rostită.

Sambo a fost prima probă din cadrul Spartachiadei. Vor urma turneele la tir, minihaltere, cros, minifotbal, volei, pentatlonul polițienesc.