• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Разное

Разное

Maestrul internațional la șah Nichita Morozov a luat un start reușit la Mondialele de juniori

Șahistul moldovean Nichita Morozov, maestru internațional, a luat un start reușit la Campionatul Mondial de juniori, care se desfășoară la Travisio (Italia), relatează MOLDPRES.

El a repurtat victorii în partidele jucate în prima rundă și a doua disputate cu Li Henry (Irlanda) și Pavle Dimic (Croația) și a remizat în etapa a treia cu Harik Martirosyan (Armenia). Cu 2,5 puncte acumulate, se situează pe locul 18 printre 148 de participanți. Conform ELO-ului său egal cu 2467 puncte, Nichita Morozov a luat startul de pe poziția a 43-a.

La campionat participă încă un șahist moldovean, Andrei Macovei, maestru FIDE, care a remizat în primele două partide desfășurate și a suferit înfrângere în etapa a treia.

Ambii au evoluat recent la Campionatul European pe echipe în componența lotului național.

25 dintre șahiștii participanți la Mondiale sunt mari maeștri internaționali. Campionatul se va încheia pe 25 noiembrie.

 

Grigor Dimitrov s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor

Jucătorul bulgar Grigor Dimitrov, locul 6 ATP, şi-a asigurat miercuri calificarea în semifinalele Turneului Campionilor de la Londra, după ce l-a învins pe belgianul David Goffin, locul 8 ATP, scor 6-0, 6-2, în cea de-a doua etapă a grupei Pete Sampras de la Turneul Campionilor.

Partida a durat o oră şi 15 minute, iar Dimitrov a reuşit să îşi păstreze serviciul în ambele seturi. Mai mult, el a reuşit cinci break-uri, dintre care trei în primul act şi două în cel de-al doilea.

"Sunt zile în care orice atingi se transformă în aur. A fost una dintre acele zile. Pentru astfel de zile muncesc. Este fantastic când prinzi asemenea zile în momente atât de importante. Este o zi foarte specială pentru mine", a spus Dimitrov la final de partidă.

Bulgarul, aflat la prima prezenţă la ATP Finals, i se alătură în penultima fază a competiţiei elveţianului Roger Federer, calificat pentru a 14-a oară în semifinale, din 15 participări la Turneul Campionilor.

Dimitrov, care s-a impus şi în prima rundă, scor 6-3, 5-7, 7-5 cu austriacul Dominic Thiem, locul 4 ATP, îl va întâlni în ultima rundă pe spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 10 ATP, intrat în competiţie după retragerea conaţionalului său Rafael Nadal, liderul mondial.

 

Lotul național de judo a plecat într-un cantonament în Japonia

Echipa națională de judo masculin s-a deplasat astăzi în Japonia pentru a efectua până pe 1 decembrie un cantonament, relatează MOLDPRES.

Din lotul moldovean fac parte Dorin Goțonoagă, proaspăt campion european Under-23, Denis Vieru, campion european Under-21 anul trecut, Eugen Matveiciuc, campion mondial de cadeți anul curent, Nicon Zaboroșciuc, premiant al Campionatului European de tineret.

Cheltuielile legate de deplasare sunt suportate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Din contul sponsorilor în componența delegației au fost incluși Petru Pelivan, Ion Nacu, Bogdan Jizdan și Alexandru Munteanu.

Antrenamentele vor fi supravegheate de  secretarul general al Federației Moldovenești de Judo, Valeriu Duminică. ”Plecăm ca să ne ridicăm măiestria sportivă în patria judoului. La încheierea cantonamentului vom participa la turneul Grand Slam de la Tokyo (1-3 decembrie). Pentru că ne-am aflat în criză de timp  n-am reușit să organizăm conferința de presă consacrată victoriei repurtată de Dorin Goțonoagă la finele săptămânii trecută la Campionatul European”, a declarat oficialul astăzi pentru Agenție.

Antrenorul lotului național, Veaceslav Bacal n-a făcut deplasarea din motive personale. ”Am o problemă pe care trebuie să o rezolv”, a spus el. Potrivit lui, încă doi judocani trebuiau să revină acasă cu medalii de la recentele Europene de la Podgorica (Muntenegru”. ”Atât Nicon Zaboroșciuc, cât și Denis Vieru erau obligați să obțină bronzul, dar au ratat șansele avute”, a opinat el.

Bilanțul evoluțiilor judocanilor moldoveni  pe arena internațională anul curent va fi făcut pe 18 decembrie.

Cei mai buni judocani moldoveni în perioada sovietică au fost Valentin Guțu (vice-campion european) și Gheorghe Cotic (medaliat cu bronz la Europene), ambii campioni ai Uniunii Sovietice la sambo. După declararea independenței, Victor Florescu a devenit vice-campion mondial, Victor Bivol a obținut bronzul la Mondiale și Europene, Sergiu Toma a devenit premiant la Europene și Mondiale, iar Nicolae Belocosov, Marcel Trudov și  Andrei Golban au devenit medaliați la Europene.

 

”Academia sportului Anatol Pervanciuc” a marcat un an de la fondare

”Academia sportului Anatol Pervanciuc” a marcat în week end, într-un cadru festiv, un an de la înființare.

Timp de aproximativ șase ore la complexul de sporturi Alexia din capitală s-a desfășurat un turneu de handbal, rezervat copiilor, a avut loc meciul de handbal din cadrul campionatului național Olimpus-85-USEFS Chișinău – PGU Kartina TV Tiraspol, au fost prezentate exerciții demonstrative la diferite genuri de sport: gimnastică artistică, taekwondo, dansuri sportive, box…În finalul manifestării spectatorii au urmărit un concert cu participarea mai multor interpreți de muzică ușoară moldoveni, iar copii-participanți au servit dintr-un tost imens oferit de organizatori.

Partida Olimpus-85-USEFS – PGU Kartina TV s-a încheiat cu scorul 33-29 în favoarea echipei-oaspete. ”Am mai cedat pe teren propriu îi la edițiile precedente, dar ne-am revanșat în partidele din deplasare disputate cu eterna noastră rivală. Sper să ne reușească ecest lucru și în ediția actuală a campionatului”, a declarta pentru agenție antrenorul formației gazdelor, Boris Pogonii.

Potrivit directorului executiv al ”Academii sportului Anatol Pervanciuc”, Alexei Pervanciuc esențialul în prezent este că instituția creată în urmă cu un an a început să activeze într-un ritm dorit. ”Am organizat câteva turnee de handbal, rezervate copiilor, am desfășurat concursuri la gimnastică artistică. Toate secțiile deschise funcționează. Am ferma încredere că facem un lucru bun ,necesar societății și că ne aflăm pe calea dreaptă, în spirit european”, a declarat la conferința de presă Alexei Pervanciuc.

Anatol Pervanciuc a fost inițiatorul creării complexului de sporturi  Alexia, este considerat cel mai bun manager al handbalului moldovenesc.

 

În orașul Telenești a fost înălțat un nou complex sportiv multifuncțional

Un complex sportiv multifuncțional, modern în aer liber a fost inaugurat ieri în zona de sud a oraşului Telenești, graţie contribuţiilor băştinaşilor plecaţi din localitate, autorităţilor locale şi Guvernului Elveţiei.

El include un teren de minifotbal, un teren de baschet și volei, construite conform celor mai moderne tehnologii. Acesta va fi dotat curând și cu aparate de fitness. Activitatea lui a debutat cu un meci amical de fotbal dintre echipa locuitorilor oraşului și cea a  reprezentanţii Asociaţiei Băștinașilor ”Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, încheiat cu scorul 6-6.

Zona de sud a orașului Telenești este cea mai dens populată din localitate. Aici locuiesc 750 locuitori, inclusiv circa 230 tineri și 125 copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotare. Cu toate acestea, în zona respectivă nu exista infrastructură de agrement, sport și socializare adecvată. Din această cauză copiii, inclusiv cei ai căror părinți sunt plecați, se jucau în drum ori erau nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru un teren bine amenajat, iar persoanele în etate nu aveau stabilt un loc bine amenajat pentru socializare”, a declarat pentru mass-media primarul oraşului Teleneşti, Vadim Lelic .

Complexul se întinde pe o suprafață de aproximativ 1700 metri pătrați, fiind și cel mai mare teren sportiv din oraș. Aici pot fi desfășurate  competiții naționale şi regionale. „Prin această colaborare, am demonstrat că noi, originarii plecaţi din localitate şi administraţia oraşului, suntem o forţă. Ne bucurăm că putem susţine baștina, inclusiv prin dorința de a educa sportivi de performanță ”, a spus Mihai Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Băștinașilor ”Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”. „ Ne bucurăm mult că Teleneşti, la fel ca alte 22 localităţi din ţară, ghidate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, a învăţat cum să implice originarii în dezvoltarea locală într-un mod transparent şi participativ. Or, atunci când aproximativ 40% din populaţia locală este plecată, aceasta reprezintă o forţă care,  generează rezultate utile comunităţii ”, a subliniat Valeria Ieşeanu, şefu programei PNUD Moldova.

Bugetul total al proiectului depășește suma de 1.071 milioane de lei. Contribuția băștinașilor a fost de 110.796 lei, a Guvernului Elveției - de 370.587 lei, a Primăriei orașului Telenești -  414.594 lei. Iar aFederației Moldovenești de Fotbal -  176.085 lei.

23 de primării din țară, în parteneriat cu Asociaţiile de băştinaşi, lansează proiecte de infrastructură realizate cu contribuţii făcute online de originarii plecaţi în întreaga lume, pentru soluționarea problemelor locale și dezvoltarea comunităților de baştină. În vara anului curent alte 15 localități au fost selectate în bază de concurs ca parte a celei de a doua etape a proiectului MiDL.

 
Еще статьи...