• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта Настольный теннис

C_Настольный теннис

USM a găzduit turneul de tenis de masă feminin din cadrul Universiadei naționale

La sala specializată de tenis de masă a Universității de Stat din Moldova (USM), cea mai bine dotată din capitală, s-a desfășurat astăzi turneul feminin din cadrul Universiadei instituțiilor de învățământ superior din țară, relatează MOLDPRES.

Meciul disputat de maestrul internațional Olga Blizneț, masterand la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), campioană națională en-titre, și maestrul sportului Ecaterina Jibric, campionaă a Moldovei anul trecut, studentă la facultatea limbi moderne de la USM, a fost derbiul concursului. Defensiva întruchipată în stilul de joc al Olgăi Blizneț și atacul al cărei adeptă este Ecaterina Jibric s-au înfruntat într-o partidă care conta mult în lupta pentru primul loc pe echipe. A învins cu scorul 3-0 (11-6, 11-6, 11-8) Olga Blizneț.

În partdia de dublu în care perechea Olga Blizneț-Alina Sandul s-a înfruntat cu duetul Ecaterina Jibric-Anastasia Borovscaia a fost înregsitrat scorul 3-1 și echipa de la USEFS pentru care a mai jucat Doina Stegărescu și-a adjudecat titlul de campioană universitară. Ea a învins în toate cel cinci partide disputate.”Am învins pentru că avem un lot mai puternic, experimentat”, a declarat pentru agenție la finele competiției Olga Blizneț.

Selecționata de la USM a ocupat locul doi, iar formația de la Academia de Studii Economice din Moldova s-a clasat pe locul trei. ”Esențialul este, în primul rând, că după reluarea turneelor universitare în urmă cu doi ani la cele circa 20 probe din programul competițional numărul de echipe participante este în creștere”, a subliniat în alocuțiunea de la finele competiției secretarul Federației Moldovenești a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului, Veaceslav Mârzac.

Până în prezent s-au desfășurat turnee la cinci probe din programul Universiadei. Două dintre ele (voleiul feminin și șahul) au fost câștigate de selecționata de la USM. Alte două (baschetul feminin și tenisul de masă feminin) de reprezentativa de la USEFS, iar la futsal campioană a devenit formația Universității Libere Internaționale din Moldova.

 

Aur european la tenis de masă pentru România, câştigat de Adina Diaconu

Adina Diaconu a devenit campioană europeană U21, iar Tania Plaian şi Rareş Şipoş au cucerit medaliile de bronz la Campionatul European U21 din Portugalia.

În finala probei de simpu, Adina Diaconu a învins-o pe Maria Malanina (Rusia), scor 4-0 (13-11, 11-6, 11-9, 11-7). Tot în concursul feminin, Tania Plăian a fost învinsă, în semifinale, de adversara Adinei Diaconu din finală, Maria Malanina, scor 1-4 (9-11, 7-11, 8-11, 11-6, 5-11)

Şase sportivi români au participat la Campionatul European U21, care s-a desfăşurat în Gondomar, Portugalia, între 7-10 martie. Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Tania Plaian, Cristian Pletea, Alex Manole şi Rareş Şipoş au luat parte la concursul european. Alături le-au fost antrenorii Viorel Filimon şi Andrei Filimon.

La masculin, Rareş Şipoş a cedat în semifinală în faţa grecului Ioannis Sgouropoulos, scor 3-4 (11-7, 5-11, 6-11, 4-11, 15-13, 12-10, 9-11).

 

Andrei Puţuntică şi Olga Blizneţ au cucerit titlurile de campioni naţionali la tenis de masă

Andrei Puţuntică, originar din Călăraşi, şi Olga Blizneţ (Dubăsari) au obţinut în week end, la Bălţi, titlurile de campioni naţionali la tenis de masă, proba individual, relatează MOLDPRES.

Andrei Puţuntică şi-a mai adjudecat două titluri supreme. El a devenit campion la proba dublu masculin în pereche cu Vladislav Ursu din capitală şi a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la proba mixt în pereche cu Ecaterina Jibric (Chişinău).

Olga Blizneţ a triumfat la încă o probă, dublu feminin, jucând în pereche cu concitadina Alexandra Chiriacova.

În turneul masculin au concurat 50 de jucători, care iniţial au fost repartizaţi în opt grupe. Primi doi din fiecare serie promovau în faza finală, pe tabloul principal. În finală Andrei Puţuntică l-a învins cu scorul 4-3 pe Vladislav Ursu. El a fost condus cu 3-2, dar a reuşit să răstoarne spectaculos situaţia de la masa de joc în favoarea sa. Pe locul trei s-a situat Denis Ţerna, care l-a devansat cu scorul 4-2 pe Eugen Coşiug.

Un onorabil loc şase a ocupat şi maestrul internaţional Vladimir Semipeadnâi în vârstă de 58 de ani, preşedintele federaţiei naţionale de profil.

În concursul feminin au evoluat 20 de jucătoare repartizate în cinci grupe. În faza finală au fost admise opt cele mai bune dintre ele, care au jucat conform sistemului fiecare cu fiecare. Olga Blizneţ. Alexandra Chiriacova şi Ecaterina Jibric au repurtat câte 6 victorii şi au suferit câte o înfrângere. Conform criteriului suplimentar de departajare - setaverajul – primul loc i-a  revenit Olgăi Blizneţ, care a fost urmată pe podiumul de premiere, în ordine, de Alexandra Chiriacova şi Ecatrina Jibric.

„A fost un campionat interesant. Multe meciuri interesante au avut loc în turneul masculin, dar şi finalul concursului feminin a fost intrigant”, a declarat pentru agenţie preşedintele federaţiei de profil din municipiul Chişinău, Marc Granovschi, prezent la campionat.

Ediţia recentă a campionatului a fost a 25-ea. Andrei Puţuntică este legitimat în prezent la un club din Germania. El este campion european de minicadeţi (Strasburg, 2010), medaliat cu argint cu selecţionata Europei la Campionatelor continentelor, rezervate minicadeţilor, unde a ocupat şi primul loc în concursul de dublu masculin cu Cristian Pletea (România), ocupant al locului trei la Europenele de juniori (2017) la proba dublu masculin cu Istvan Molnar (Ungaria).

Olga Blizneţ activează antrenor la Şcoala specializată din Dubăsari. Este multiplă campioană naţională, medaliată cu bronz la Europenele de  juniori (Istanbul, 2010), ocupantă a locului cinci la prima ediţie a Jocurilor Olimpice de tineret (Singapore, 2010).

 

Clubul Topspin USM şi Federaţia naţională de profil au desfăşurat un turneu tradiţional la tenis de masă

Clubul de tenis de masă Topspin USM Chişinău şi Federaţia naţională de profil au organizat la sala specializată a Universităţii de Stat din Moldova un turneu tradiţional consacrat veteranilor, care au devenit jubiliari, relatează MOLDPRES.

Ediţia recentă a fost dedicată preşedintelui Federaţiei municipale Marc Granovschi, care a împlinit 75 de ani. La aceasta au participat peste o sută de jucători din diferite localităţi: Chişinău, Dubăsari, Bălţi, Tiraspol, Tighina, Călăraşi, Ungheni, Orhei, Briceni, Anenii Noi, Comrat, Avdarma, Comrat, Hânceşti, Cantemir, Căuşeni, Sângerei şi chiar o jucătoare din Ismail (Ucraina), Polina Sigabatulina.

Turneul s-a desfăşurat la trei categorii de vârstă: Under-10, Under-14 şi plus 14 ani. Câştigători în concursul rezervat jucătorilor până la 10 ani au devenit Valeria Cravcenco (Chişinău) şi David Cozmo (Avdarma). La categoria de vârstă până la 14 ani pe primele locuri s-au clasat Camelia Merenco (Chişinău) şi Daniel Coşcodan (Călăraşi). Turneul masculin în cea mai competitivă categorie de vârstă, plus 14 ani a reunit 34 de concurenţi, printre care a figurat şi multiplul campion naţional Vadim Piliponcic. Câştigător a devenit campionul municipiului Chişinău, Daniil Titov, care în meciul final l-a devansat cu scorul 3-0, surprinzător pentru toţi experţii prezenţi la competiţie, pe numărul 5 în clasamentul naţional, Eugen Coşciug. Pe locul trei s-a situat maestrul sportului Vadim Piliponcic.

În concursul feminin, la această categorie de vârstă a învins Vlada Caraulinaia din capitală. Ea a întrecut-o în finală cu scorul 3-1 pe Diana Gurschi (Mereni, Anenii Noi). Locul trei i-a revenit Ecaterinei Toloacă din Ungheni.

„Nu-mi ajung cuvinte pentru a-mi exprima recunoştinţa organizatorilor pentru acest turneu. În februarie curent, la revenirea mea în Chişinău, voi organiza un turneu consacrat exclusiv veteranilor”, a declarat pentru mass-media Marc Granovschi, care se află la tratament în Israel. Omagiatul este originar din Sipoteni (Călăraşi). În 1962 a devenit premiant al campionatelor republicane la proba dublu mixt în pereche cu Olga Canţer. Cu începere din 2001 este preşedintele Federaţiei municipale de tenis de masă din Chişinău. Federaţia din capitală, în colaborare cu clubul Topspin USM şi Federaţia naţională, desfăşoară cu regularitate turnee consacrate veteranilor jubiliari.

 

Chişinăuianul Cristian Chiriţă a fost inclus în lotul naţional român de seniori la tenis de masă

Chişinăuianul Cristian Chiriţă figurează în Top-10 al Federaţiei Române de Tenis de Masă, categoria seniori, relatează MOLDPRES.

El este plasat pe locul 6 în acest clasament. „Am avut un final de an 2018 bun. Am reuşit să câştig turneul Top-12, rezervat celor mai puternici jucători din ţară. Şi chiar dacă din diferite motive nu au participat toţi cei mai valoroşi dintre ei, oricum este un rezultat încurajator pentru mine”, astfel a comentat el victoria repurtată la revenirea sa în Chişinău. „Este important pentru mine şi că am fost inclus, în premieră, în lotul naţional de seniori al României, fapt care de asemenea este mobilizator, mă obligă să muncesc mai mult la antrenamente”, a adăugat tânărul performer.

Cristian Chiriţă a fost lansat în sportul de performanţă la clubul Topspin USM Chișinău împreună cu fratele mai mic Iulian de antrenorii Natalia Smirnova şi Marc Granovschi. În 2015 au plecat în România,  fiind ambii legitimaţi la CS TT Pristavu Câmpulung. Cu acest club ambii au devenit campioni naţionali de cadeţi şi juniori. Iulian Chiriţă a câştigat anul trecut  mai multe turnee internaţionale inclusiv World Cadet Challenge de la Tottori (Japonia), proba dublu mixt.

În campionatul României, Divizia A (al doilea eşalon valoric din ţară) evoluează în prezent doi jucători moldoveni: Ion Danilov la CSM Focşani şi Mihai Caminschi la LPS Constanţa. Campioana naţională Alexandra Chiriacova este legitimată la CSM Constanţa.

 
Еще статьи...