• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Другие виды спорта

Другие виды спорта

Victor Sterpu și Adil Osmanov au devenit premianți la Europenele de judo (juniori mari)

Victor Sterpu (73 kg) și Adil Osmanov (66 kg) au cucerit medaliile de aur, respectiv argint la Campionatul European de judo, rezervat juniorilor mari, care s-a desfășurat la Vantaa (Finlanda), transmite MOLDPRES.

Victor Sterpu a învins în toate meciurile disputate prin ippon (înainte de expirarea timpului regulamentar). În finală, l-a devansat în această manieră, doar în 2 minute și 31 de secunde, pe David Gamosov (Federația Rusă). ”I-am analizat în ajunul meciului punctele forte și vulnerabile”, a declarat la campionat pentru mass-media Victor Sterpu, la puțin timp după încheierea partidei. ”Desigur, o motivație mare  în plus de a obține medalia a fost faptul că Adil Osmanov, colegul de echipă și de odaie la hotel, a adus în ajun în cameră medalia de argint. Mi-am dorit mult să cuceresc și eu una”, a mai adăugat el.

Adil Osmanov a avut un parcurs mai dificil spre podiumul de premiere. În primul meci, el a luptat aproximativ 9 minute, în prelungiri, pentru a-l învinge pe Ismail Misirov (Federația Rusă), iar în următoarea partidă a avut nevoie, de asemenea, de prelungiri (7 minute și 11 secunde a durat meciul) pentru a-l învinge pe Luka Karanadze, și el tot din Federația Rusă.

”Este un frumos succes. Mă bucur mult”, a declarat astăzi pentru agenție Antrenorul Emerit Vasile Balica.

Coechipierii Petru Pelivan (73 kg) și Cătălin Marian (81 kg) au părăsit competiția în faza preliminară.

Adil Osmanov a făcut primii pași în judo la Hâncești sub îndrumarea fraților Ilie și Mihail Buiuc. Până la acest succes, s-a remarcat la etapele de tineret din cadrul Cupei Europei de la Cluj-Napoca (România), unde s-a clasat pe primul loc în 2018 și locul doi anul curent.

Victor Sterpu este originar din Bulboaca (Anenii Noi). A început să practice judo la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv sub îndrumarea echipei condusă de răposatul Vasile Luca. A participat și la o serie de turnee rezervate seniorilor, inclusiv recent la Campionatul Mondial unde a repurtat o victorie. Anul trecut el a devenit premiant al turneului Grand Prix de la Haga. Este câștigător al etapei Cupei Europei de tineret de la Cluj-Napoca(2018).

 

Luptătorii moldoveni de stil greco-roman au ratat podiumul de premiere la Mondiale

Luptătorii moldoveni de stil greco-roman au ratat podiumul de premiere la Campionatul Mondial, care se desfăşoară la Nur-Sultan (Kazahstan), relatează MOLDPRES.

Ieri seara au cedat în recalificări Victor Ciobanu (60 kg) şi Daniel Cataraga (77 kg).

Victor Ciobanu i-a învins în primele două meciuri pe Helary Megisalu (Estonia, 6-1), Manish Manish (India, 10-0) după care i-a cedat finalistului Kenichiro Fumita (Japonia, 5-12). În recalificări a fost învins de Elmurat Tasmuradov (Uzbekistan, 9-0) şi a fost eliminat din concurs.

Daniel Cataraga a cedat la limită (4-5) în primul meci disputat finalistului Alex Blujberg-Kessidis (Suedia, 4-5), iar în recalificări a fost  declarat învins, conform criteriului suplimentar de departajare, la scorul egal 5-5, în partida desfăşurată în compania lui Mohammadali Geraei (Iran), părăsind campionatul.

Anterior în recalificări a cedat şi Mihail Bradu (82 kg), iar Donior Islamov (67 kg) a abandonat Mondialele în turul doi.

Astăzi a demarat turneul de lupte feminine. Republica Moldova este reprezentată de Anastasia Nichita (57 kg), Mariana Cherdivară-Eșanu (62 kg), Emilia Cârâcu-Budeanu (50 kg) și Iulia Leorda (53 kg). Lotul național este însoţit de antrenorii Tudor Cârlan şi Constantin Cobâlean. ”Sperăm să obţinem, minimum, o medalie”, a declarat pentru agenţie preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Lupte, Ion Gheorghiu.

Campionatul Mondial se va încheia pe 21 septembrie. Primii şase clasaţi obţin dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2020).

 

Reprezentativa Spaniei a cucerit titlul de campioană mondială

Spania a câştigat Campionatul Mondial de baschet masculin, după 95-75 în finala cu Argentina.

Baschetul spaniol semnează o performanţă seminificativă, la o ediţie a Mondialelor începută fără omul-emblemă, Pau Gasol, scos în afara lotului de o operaţie la picior. Jucătorul în vârstă de 38 de ani şi-a propus să revină în echipă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ibericii nu mai câştigaseră aurul mondial din 2006, în timp ce sud-americanii şi-au egalat performanţa din 2002, când au avansat până în ultimul act al CM de baschet masculin. Argentina a fost campioană la prima ediţie a CM, din 1950, pe care l-a şi găzduit.

 

Dorin Bucşa, prima victorie la Mondialele de box

Boxerul moldovean, Dorin Bucşa, (57 kg) a obţinut miercuri, 11 septembrie, prima victorie la Campionatul Mondial de la Ekaterinburg (Rusia), relatează MOLDPRES.

El l-a învins prin decizie împărţită (4-1) pe Nathan Lunata, din Coasta de Fildeş. Este concomitent şi prima sa evoluţie în limitele categoriei de greutate până la 57 kilograme. Anterior, boxerul concura la categoria de 60 kilograme.

Astăzi, în concurs se va încadra Iurie Paraschiv (63 kg), care urmează să boxeze cu Obada Alksben (Iordania). În prima zi de întreceri, Andrei Vreme (75 kg) i-a cedat lui Michael Nevin (Irlanda). Din lotul naţional mai face parte Andrei Chiriacov (81 kg).

În echipa naţională nu au fost incluşi, la decizia preşedintelui Federaţiei naţionale, Vasile Chirtoca, cei mai buni pugilişti moldoveni: maeştrii internaţionali: Dumitru Galagoț (63 kg), Victor Carapcevschi (75 kg) și Alexei Zavatin (plus 91 kg). ”Trebuie să schimbăm ceva în box pentru a fi obținute rezultate mai bune. La Jocurile Europene evoluţiile lor au fost modeste. Nu ne-am calificat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice”, a declarat Chirtoca, la puțin timp după ce a insistat în vara anului curent să fie înlocuit antrenorul lotului naţional, Petru Caduc, din Grimăncăuți (Briceni). Menționăm că acesta i-a educat pe medaliații olimpici, Vitalie Grușac, Veaceslav Gojan, care este și campion european, Dumitru Galagoț; premianții Europenelor, Victor Cotiujanschi și Vasile Belous cu Igor Untilă (Hâncești). Acesta l-a pregătit pe premiantul Europenelor de tineret, Dorin Bucșa.

Deplasarea la Mondiale a fost asigurată financiar de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. La campionat participă 365 de boxeri din 78 de țări.

 

Prima dovadă că Michael Schumacher este conştient

Infirmiera care se ocupă de Michael Schumacher (50 de ani) a declarat, conform Le Parisien, că fostul pilot de Formula 1 este conştient.

Fostul pilot de Formula 1, Michael Schumacher, se află internat la Spitalul European Georges Pompidou din Paris pentru a primi un tratament experimental cu celule stem. Deşi familia fostului pilot nu a dat nicio declaraţie oficială cu privire la starea de sănătate a germanului, infirmiera care se ocupă de el a oferit detalii inedite legate de condiţia pilotului.

”Schumacher se află în îngrijirea mea. Vă pot asigura că este conştient”, a declarat infirmiera lui Michael Schumacher, conform cotidianului LeParisien.

Jeff Todt, fostul conducător al echipei Ferrari, l-a vizitat pe Schumacher, la clinica pariziană, şi a rămas alături de fostul pilot timp de 45 de minute.

Fostul pilot german se află sub supravegherea medicului Philippe Menasche, un chirurg cardiac, în vârstă de 69 de ani, care a pus bazele terapiei celulare pentru tratarea afecţiunilor inimii.

Michael Schumacher a suferit un accident de ski în staţiunea Meribel din Alpii Francezi, la data de 29 decembrie 2013, în urma căruia, fostul pilot a suferit multiple traume cerebrale grave.

 
Еще статьи...