• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Футбол

Футбол

S-a inventat casca anti-coronavirus în fotbalul american

Liga Profesionistă de Fotbal American a prezentat un nou model de cască, special concepută pentru protecția jucătorilor împotriva Covid-19, relatează  diferite surse electronice.

Noua cască de protecție folosește o tehnologie inovativă, numită “Oakley Mouth Shield”, dezvoltată de sponsorul de echipament al NFL, împreună cu medici și cu ingineri, dar și cu ajutorul sindicatului jucătorilor.

Viziera căștii are integrată așa numita “Oakley Prizm Lens”, folosită deja de militarii din Forțele Speciale, dar și de schiorii de performanță. Aceasta îmbunătățește culorile și contrastul, dar și protejează împotriva transmiterii directe a picăturilor, la contactele cu adversarii.

Negocierile privind protocolul de siguranță sunt în curs de desfășurare între ligă și jucători. În prezent, nu există nici o regulă de a purta un scut pentru față, dar experții medicali ai NFL pledează pentru utilizarea echipamentului de protecție.

„Cu siguranță asta vom încuraja”, a spus doctorul Allen Sills, ofițerul medical principal al NFL. „Și sperăm că vom mai lucra pe un design de produs, ceea ce toată lumea ar dori să poarte, pentru că vor vedea valoarea și vor dori acea protecție suplimentară, fără a aduce atingere performanței”.

Toate cele 32 de echipe din campionatul de fotbal american vor primi acest model de caști începând de săptămâna viitoare. Fiecare echipă câte 50 de exemplare.

 

S-a stins din viață arbitrul Leonid Ulanov

Arbitrul Leonid Ulanov (85 de ani) din Bălți, unul dintre cei mai buni în țară, a fost petrecut ieri pe ultimul drum, relatează MOLDPRES.

El a fost unul dintre puținii cavaleri ai fluierului din RSS Moldovenească, care s-a învrednicit de titlul de arbitru de categorie unională.

A început să practice fotbalul la vârsta de 13 ani, evoluând pe post de portar. A făcut serviciul militar la Ungheni, unde a jucat pentru echipa Locomotiva din localitate. În 1958 a fost invitat la formaţia Stroitel (Constructorul) Bălţi, în componenţa căreia a devenit campion al Asociaţiei sportive benevole ”Moldova” şi vicecampion al RSS Moldoveneşti în anul 1962, obţinând astfel dreptul să participe în campionatul URSS (premieră pentru oraşul Bălţi).

În paralel, la insistenţele lui Iuri Ponomariov (Chișinău) şi Mihail Ionescu (Bălți), doi valoroși cavaleri ai fluierului din țară, a început cariera de arbitru. Iniţial oficia competiţiile orăşeneşti, iar debutul pe arena republicană şi l-a făcut pe data de 5 septembrie 1958, la Lipcani. În 1961 devine arbitru de categoria I, iar peste doi ani – arbitru de categorie republicană.

Pe 10 iulie 1963 este consemnat debutul lui Leonid Ulanov în calitate de arbitru al unui meci din campionatul URSS. În acea zi, el a fost arbitru de linie la meciul Stroitel Bălţi – SKA Minsk. Peste un an va arbitra primul său meci din turneul unional în calitate de „central”. La 1 iulie 1974, Leonid Ulanov devine al cincilea reprezentant al RSSM care se învredniceşte de titlul „arbitru de categorie unională” (Moldova a avut opt asemenea arbitri).

În total, bălţeanul a arbitrat 68 de partide în campionatul sovietic, 37 dintre care în primul eşalon valoric. Printre formaţiile care au fost arbitrate de Ulanov se numără Spartak, Dinamo, Lokomotiv (toate din Moscova), Zenit (Leningrad), Şahtior (Doneţk), Dinamo (Minsk), Karpatî (Lvov), Zarea (Voroşilovgrad) etc.

Lui Leonid Ulanov îi aparţine recordul absolut de prezenţe în TOP-10 al celor mai buni arbitri din RSSM (1963-1985). În 1974 şi 1980 este desemnat cel mai bun cavaler al fluierului din țară.

După încheierea carierei de arbitru, Leonid Ulanov trei ani (1985-1987) a lucrat în calitate de şef de echipă la Zarea Bălţi, care în acea perioadă evolua în Liga a II-a a campionatului Uniunii Sovietice. În 1987 a devenit observator al meciurilor din campionatul Moldovei, fiind ales şi preşedinte al Colegiului de arbitri din Bălţi, unul dintre cele mai bune din ţară.

Pe 9 august 2010, în cadrul celui de-al IX-a Congres al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), lui Leonid Ulanov i-a fost decernat „Ordinul de Merit” al FMF „pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc”. Leonid Ulanov s-a născut pe 22 decembrie 1935 în oraşul Harkov.

 

TAS a dat câștig de cauză echipei Manchester City

Manchester City a scăpat de suspendarea de 2 ani impusă de UEFA după ce a avut câștig de cauză la TAS, relatează diferite surse electronice.

Drept cadou că echipa va juca totuși în UEFA Champions League, Pep Guardiola va avea la dispoziție aproape 200 de milioane de euro pentru a reconstrui o formație redutabilă.

Mass-media scrie că spaniolul va investi mai ales în apărare, compartimentul care l-a dezamăgit cel mai mult în actualul sezon. Echipa lui este la 21 de puncte în urma lui Liverpool și a încasat deja cu 11 goluri mai mult decât sezonul trecut când devenea campioană.

Guardiola îl dorește neapărat pe versatilul David Alaba, austriacul care poate juca atât în centru cât și pe flancul stâng. Practic, este gata să dea lui Bayern banii încasați pe Leroy Sane în această vară, adică 60 de milioane de euro.

A doua țintă a lui Pep este fundașul lui Napoli, Kalidou Koulibaly, cotat la 80 de milioane de euro.

City va trebui să caute și un nou atacant după ce golgeterul Kun Aguero intră în ultimul an de contract. De asemenea, plecările lui David Silva și Leroy Sane trebuie acoperite, iar numele lui Saul Niguez de la Atletico a apărut pe lista lui Guardiola. Managerului clubului  i se va propune prelungirea contractului care expiră în 2021. Presa remarcă că Guardiola acceptă rar un ciclu mai mare de 5 ani la un club, dar ar putea fi tentat cu un salariu fabulos. El câștigă în prezent 20 de milioane de euro anual.

 

Robert Lewandowski este atacat tare de Cristiano Ronaldo și Ciro Immobile în cursa pentru Gheata de Aur

Atacantul lui Bayern Muchen (Germania), Robert Lewandowski, este lider în topul marcatorilor europeni, dar Cristiano Ronaldo și Ciro Immobile vin tare din urmă și încearcă să-i sufle trofeul polonezului, relatează diferite surse electronice.

Lewandowski a avut un sezon excepțional în Bundesliga. A câștigat titlul de campion cu Bayern și a reușit să marcheze 34 de goluri. Polonezul poate fi întrecut în clasamentul pentru Gheata de Aur de Immobile, 29 de goluri, și Ronaldo, care prin "dubla" din meciul recent cu Atalanta a ajuns la cota 28.

Spre deosebire de cei doi rivali din Serie A, Lewandowski a marcat doar 5 goluri din penalti în actualul sezon, în timp ce, atât Ronaldo, cât și Immobile, au 11 reușite de la punctul cu var.

Pe locul 4 și 5 în cursa pentru Gheata de Aur se află Timo Werner și Erling Haaland. Leo Messi, câștigătorul ultimelor 3 ediții, ocupă abia poziția a 7-a, cu 22 de goluri înscrise, și este practic imposibil să-l ajungă pe Lewandowski în cele 2 etape pe care le mai are Barcelona de disputat în La Liga.

Punctajul pentru Gheata de Aur se realizează prin înmulțirea numărului de goluri marcate cu coeficientul fiecărui campionat. Cele mai multe trofee le deține argentinianul Lionel Messi, șase. El este urmat de Cristiano Ronaldo care a câștigat Gheata de Aur de 4 ori.

Clasamentul Gheata de Aur se prezintă în modul următor:

1. Robert Lewandowski / Bayern - 34 de goluri / 68 de puncte
2. Ciro Immobile / Lazio - 29 de goluri / 58 de puncte
3. Cristiano Ronaldo / Juventus- 28 de goluri / 56 de puncte
4. Timo Werner / Leipzig - 28 de goluri / 56 de puncte
5. Erling Haaland / Salzburg & Borusssia Dortmund - 29 de goluri / 50 de puncte.

 

Sheriff a devenit liderul campionatului național de fotbal

Echipa Sheriff Tiraspol a devenit liderul campionatului național de fotbal după trei etape disputate.

Aceasta totalizează maximum de puncte posibile – 9, fiind urmată în top de Petrocub Hâncești (7 puncte), Sfântul Gheorghe Suruceni și Dinamo-Auto Tiraspol, ambele câte 6 puncte.

Clasamentul are în continuare următoarea configurație: Dacia Chișinău – 4 puncte, FC Florești – 3 p., Milsami Orhei -2 p., Speranța Nisporeni – 1 p., Zimbru Chișinău – 1 p. și Codru Lozova – zero puncte.

Astăzi se va desfășura ultimul meci din cadrul etapei a treia, Milsami Orhei- Speranța Nisporeni.

În celelalte partide ale etapei au fost înregistrate următoarele rezultate: Zimbru – Sfântul Gheorghe 1-3, Dinamo-Auto – Dacia – 1-0, FC Florești – Petrocub 0-4.

Campionatul național de fotbal este unicul care se desfășoară în situația epidemiologică existentă, cauzată de coronavirus.

 
Еще статьи...