• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Футбол

Футбол

Liga Campionilor vine cu schimbări, începând cu sezonul 2019-2020

Noul sezon din Liga Campionilor vine cu schimbări, care au ca scop fluidizarea meciurilor, reducerea tragerilor de timp şi încurajarea jocului ofensiv. Ultima partidă care va mai juca pe regulamentul vechi este finala din acest an, de la 1 iunie, de la Madrid, dintre Liverpool şi Tottenham.

8 dintre cele mai importante modificări care vor avea loc în sezonul următor în Liga Campionilor:

1. Ziduri fără adversari! De acum înainte, jucătorii echipelor aflate în ofensivă nu se vor mai putea infiltra în zidul format de fundaşi. Dacă în acest moment atacanţii încearcă să creeze spaţii în zidul advers şi apelează la diverse tertipuri pentru a-l ajuta pe executant, din sezonul următor niciun jucător advers nu va avea voie să se apropie la mai mult de un metru de zid.

2. Out-ul de poartă nu se mai repetă. Din noul sezon, jucătorii nu vor mai fi obligaţi să părăsească careul în momentul repunerii de la 6 metri. Până acum, dacă portarul pasa la un coechipier aflat în interiorul careului, lovitura trebuia să se repete, însă, din noul sezon, jocul va fi lăsat să continue.

3. Dispare "mingea de arbitru". Dacă jocul va fi oprit în interiorul careului, portarul va primi direct mingea de la arbitru. Dacă jocul va fi oprit când mingea e în afara careului, atunci echipa care a atins-o ultima o va primi la reluare. Toţi jucătorii vor trebui să stea la o distanţă de cel puţin 4 metri faţă de cel care primeşte balonul de la arbitru.

4. Libertate mai mare pentru portari la penalty-uri. Din 2019-2020, portarii vor putea ţine un singur picior pe linia porţii în momentul executării unui penalti. În prezent, loviturile ar trebui să se repete dacă portarii nu au ambele picioare pe linie.

5. Jucătorii vor fi obligaţi să iasă de pe teren prin cel mai apropiat loc. În încercarea de a elimina tragerile de timp, în momentul unei schimbări, jucătorul scos de pe teren trebuie să părăsească suprafaţa de joc prin cel mai apropiat loc (nu să meargă până la centrul terenului ca în prezent).

6. Se schimbă regula henţului! Dacă un jucător înscrie după ce balonul i-a atins mâna, atunci reuşita e anulată indiferent dacă henţul a fost intenţionat sau nu. De asemenea, orice minge care atinge mâna aflată deasupra nivelului umărului va fi considerată henţ, cu o singură excepţie: dacă jucătorul în cauză trimite mingea cu capul în propriul braţ. Henţ va fi acordat şi la toate fazele în care jucătorul şi-a mărit suprafaţa corpului ajutându-se de braţe.

7. Cartonaşe pentru antrenori! Din sezonul 2019-2020, antrenorii vor primi cartonaşe roşii şi galbene, exact ca jucătorii.

8. 12 rezerve în competiţiile UEFA! De acum, formaţiile din Liga Campionilor şi Europa League vor putea numi 12 jucători pe banca de rezerve (faţă de 7 în prezent).

 

Echipa Sheriff a devenit deținătoarea Cupei Moldovei Orange la fotbal

Echipa Sheriff Tiraspol a devenit ieri, la stadionul Zimbru, posesoarea Cupei  Moldovei Orange la fotbal, ediţia 2018-2019.

În meciul final ea a învins-o, în timpul suplimentar, pe Sfântul Gheorghe Suruceni cu scorul 1-0. Unicul gol al partidei a fost marcat de Ribeiro Leandro cu o lovitură de cap expediată din vecinătatea careului mic.

”Toți jucătorii din teren au dat dovadă de o mare dorință de a învinge. Ei au demonstrat că pot juca la egal cu o echipa ca Sheriff. Dacă ar fi fost posibil i-aș fi trimis pe gazon pe toți cei 18 jucători, pentru că erau într-o bună formă sportivă”, a declarat la conferința de presă antrenorul echipei Sfântul Gheorghe, Serghei Cebotari.

”A fost multă nervozitate în acest meci și în ajunul lui. Câțiva jucători de bază sunt accidentați. Dar, până la urmă am învins și felicit echipa cu ocazia victoriei repurtate”, a spus antrenorul formației Sheriff, Zoran Zekic.

Sheriff a evoluat în următoarea componență: Zvonimir Mikulić, Mihail Ghecev, Jose Jurado (Yuri Kendysh, 70), Cristiano, Alexandr Belousov, Gheorghe Anton, Vladimir Kovačević, Evgheni Oancea (Antun Palic, 46), Evgheni Berco (Leandro, 46, Jaroslaw Jach, 117), Mateo Sušić, Veaceslav Posmac.

Sfântul Gheorghe a jucat cu următorul ”11”: Nicolai Cebotari, Maxim Focșa, Andrei Novicov, Alexandr Suvorov, Alexandru Boiciuc, Sergiu Istrati (Dmitri Mandrîcenco, 97), Garegin Kirakosyan (Artiom Carastoian, 81), Petru Ojog, Serghei Svinarenco (Vladimir Ghinaitis, 90), Eugeniu Slivca (Vitalie Plămădeală, 53), Artiom Rozgoniuc.

Arbitru: Istvan Kovacs, asistenți; Vasile Florin Marinescu, Mihai-Ovidiu Artene (toți din România); al patrulea oficial, Alexandru Tean; Observator, Veaceslav Cebotari; Delegat, Sergiu Lisnic  (toți din R. Moldova).

Cartonașe galbene: Svinarenco (45), Ghecev (77), Kendysh (99), Rozgoniuc (108), Focșa (108).

La meci au asistat  5250 de spectatori.

În pauză, Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) a organizat un un show excepțional de lasere și lumini, care a culminat cu prezentarea noii Cupe a Moldovei Orange. La ceremonia de premiere au participat președintele FMF Leonid Oleinicenco și Secretarul general al Federației Nicolae Cebotari. În premieră, finala Cupei Moldovei Orange a fost transmisă în direct la postul de televiziune SPORT 1, care este în grila mai multor operatori prin cablu din Republica Moldova și de peste hotare.

Sheriff și-a trecut în palmares a zecea Cupă a Moldovei după cele obținute în anii 1999, 2001, 2002, 2006, 2008, 2009, 2010, 2015 și 2017.

 

FIFA abandonează ideea de a avea 48 de echipe naţionale la Campionatul Mondial din 2022

FIFA plănuia ca în 2022, la Campionatul Mondial din Qatar, să participe un număr record de 48 de echipe naţionale, însă forul condus de Gianni Infantino a abandonat această idee.

Un turneu final cu 48 de formaţii ar fi necesitat cel puţin două ţări care să găzduiască competiţia, iar FIFA a recunoscut că "după un proces complex şi îndelungat ne-am dat seama că schimbarea nu poate avea loc acum", se arată într-un comunicat.

Analiza FIFA a indicat că niciun alt stat din zonă, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Bahrain sau Arabia Saudită, nu poate găzdui meciuri de la Campionatul Mondial din 2022 până când infrastructura şi legăturile economice cu Qatar nu vor fi puse la punct: "Fiind într-un stadiu avansat al pregătirilor, analiza noastră a arătat că este nevoie de verificări suplimentare şi de modificări logistice în ţara gazdă, astfel că era nevoie de mai mult, iar o decizie trebuia luată până la termenul limită din iunie", mai scrie FIFA.

Astfel, turneul final din Qatar va rămâne cu 32 de echipe la start. Campionatul Mondial din 2022 va aduce o premieră prin faptul că partidele se vor juca iarna, în intervalul 21 noiembrie 2022 - 18 decembrie 2022.

În schimb, ideea de a avea 48 de echipe la Campionatul Mondial are şanse mari să fie pusă în aplicare în 2026, când Canada, Mexic şi Statele Unite ale Americii se vor ocupa de organizare.

 

Leonid Oleinicenco a fost ales preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal

Leonid Oleinicenco a fost ales astăzi, în unanimititate, președinte al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF),  la cel de-al XVIII-lea congres extraordinar, desfăşurat la Futsal Arena FMF din comuna Ciorescu, relatază MOLDPRES..

El l-a înlocuit pe Pavel Cebanu, care a condus fotbalul autohton timp de 22 de ani. Acesta a fost ales preşedinte de onoare al FMF.

Leonid Oleinicenco a ocupat până în present funcţia de director executiv al FMF. El a fost unica candidatură la postul de președinte al FMF.

 

Alexei Koșelev, cel mai bun la Fortuna Sittard

Portarul moldovean Alexei Coşelev a fost desemnat de suporterii grupării olandeze Fortuna Sittard cel mai bun jucător al sezonului recent încheiat.

Goalkeeper-ul în vârstă de 25 de ani a jucat în toate cele 34 de meciuri din campionat şi în 2 partide din Cupă, iar în 5 dintre ele nu a încasat gol. 

Coşelev s-a transferat la Fortuna Sittard de la Politehnica Iaşi în iulie 2018, atunci când valoarea lui de piaţă era de 300 de mii de euro, iar acum aceasta a crescut până de 1 milion 500 de mii. 

Contractul internaţionalului moldovean cu clubul olandez este valabil până la 30 iunie 2021. 

Coşelev a fost titular în meciurile selecţionatei noastre în preliminariile Campionatului European din 2020 şi în martie a ajuns pe locul 11 printre portarii echipelor naţionale.

În următorul meci, pe 8 iunie, "tricolorii" vor juca cu reprezentativa similară a Andorrei la Chişinău.

 
Еще статьи...