• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi

Alte sporturi

Liderii luptelor greco-romane din ţară şi-au confirmat valoarea la campionatul naţional

There are no translations available.

Liderii luptelor greco-romane din ţară şi-au confirmat ieri valoarea la Centrul de Pregătire a Loturilor Naţionale, adjudecându-şi toţi, cu o singură excepţie, titlurile de campioni naţionali, ediţia 2018, relatează MOLDPRES.

Pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat, în ordine, Ion Bacalu (60 kg), Victor Ciobanu (63 kg), vicecampion mondial en-titre, Donior Islamov (67), medaliat la Europene, Anatol Popov (72 kg), premiant la Europenele de juniori, Igor Beşleagă (77 kg), Victor Buzu (82 kg), Viorel Burduja (87 kg), Liviu Maluda (97 kg), Anatol Moldovan (130 kg). „Tot  ce trebuia să fie demonstrat s-a văzut. Excepţie a fost doar finala categoriei de greutate până la 77 de kilograme, care nu s-a disputat. Protagoniştii Daniel Cataraga, campion mondial en-titre Under-23 şi Igor Beşleagă, multiplu campion naţional, au decis de comun acord, ca titlul de campion să-i revină lui Igor Beşleagă. Asta pentru că sâmbătă şi duminică (8-9 decembrie) ei urmează să-şi verifice forţele în campionatul bundesligii Germaniei şi nu avea rost să-i irosească forţele în ajun”, a declarat la turneu pentru agenţie antrenorul lotului naţional, Mihail Cucu.

Alţi doi lideri indiscutabili, Victor Ciobanu şi Donior Islamov au devenit campioni naţionali în meciurile finale înainte de expirarea timpului regulamentare. Victor Ciobanu l-a învins la scor prin superioritate tehnică evidentă pe Daniel Bostan, iar Donior Islamov l-a devansat prin tuş pe Maxim Canţer.

O surpriză de mici proporţii a fost consemnată la categoria de greutate până la 72 kilograme. Anatol Popov a devenit campion după ce în semifinală l-a învins la limită (3-1) pe campion mondial de cadeţi Valentin Petic, iar în finală l-a întrecut cu acelaşi scor pe fratele acestuia, Mihail Petic.

La campionat a asistat şi veteranul Boris Panasiuc (85 de ani), multiplul premiant la diferite turnee internaţionale de anvergură Procopie Grosu (73 de ani). „Ediţia curentă a fost cu mult mai puternică, interesantă în comparaţie cu cea din anul trecut”, a opinat Boris Panasiuc.

Cel mai bun luptător moldovean de stil greco-roman Serghei Mureico, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atlanta (1996) a exercitat la campionat funcţia arbitrului-şef.   Luptătorii de stil greco-roman moldoveni au cucerit anul curent, în comparaţie cu alte genuri de sport, cele mai multe medalii la Campionatele Europene şi Mondiale de cadeţi, juniori, tineret şi seniori.

 

Doi judocani moldoveni vor evolua în finala Ligii Campionilor Europeni

There are no translations available.

Judocanii moldoveni Vadim Bunescu (66 kg) şi Nicon Zaboroşciuc (81 kg) vor participa, la Bucureşti (România), la finala cluburilor Ligii Campionilor Europeni, transmite MOLDPRES.

Ei vor reprezenta echipa CSM Bucureşti la acest turneu. „Fireşte, îmi doresc o evoluţie bună. Ar fi foarte frumos să obţinem o medalie. Îmi vine greu să fac un pronostic”, a declarat pentru agenţie, în ajunul deplasării, Vadim Bunescu. „Nu cunosc bine raportul de forţe existent la nivelul cluburilor europene şi, de asemenea, nu mă pot pronunţa referitor la şansele băieţilor”, a spus antrenorul lotului naţional Veaceslav Bacal.

Judocanii sunt însoţiţi de secretarul general al Federaţiei naţionale de profil Valeriu Duminică.

Competiţia, cea mai puternică pentru cluburile europene, se va desfăşura la Sala Polivalentă din București. 16 echipe își vor disputa supremația în Liga Campionilor, în timp ce 19 echipe se vor afla pe tatami în cadrul Ligii Europei.

Programul competiției este următorul: sâmbătă, 8 decembrie, 11.00 – meciurile preliminare,15.30 – deschiderea oficială, ora 16.00 – finalele, festivitatea de premiere.

Judocanii moldoveni Victor Bivol, Andrei Golban şi Victor Florescu au devenit în 1999 cu echipa Liberty Oradea posesori ai Cupei Ligii Campionilor Europeni, iar în 2002 s-au clasat pe locul trei la această prestigioasă competiţie.

 

Echipa USEFS a devenit campioană naţională universitară la badminton

There are no translations available.

Selecţionata Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS) a devenit ieri campioană naţională universitară la badminton, relatează MOLDPRES.

Competiția a avut loc la sala de sporturi a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM).

Echipa USEFS şi-a adjudecat titlul învingând în toate meciurile disputate: 5-0 cu formaţia Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), 4-1 cu reprezentativa UTM, 3-2 cu formaţiile Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Universităţii Agrare de Stat din Moldova (UASM).

Din lotul campioanei, pregătit de Alexandru Anghel, au făcut parte Alexandru Morari, Lolita Teţhcadze, Chiril Cernov Svetlana Cunev, Ştefan Papuc, Ecaterina Ivaşco, Nicolae Ialanji, Lilia Anghel și Irina Bujac. Liderul echipei este Alexandru Morari, campion naţional en-titre. ”Anul acesta a fost reuşit pentru mine. Am mai câştigat campionatul naţional, Cupa municipiului Chişinău şi am devenit primul în clasamentul Federaţiei naţionale”, a declarat performerul pentru agenţie.

Locul doi i-a revenit formaţiei UTM, iar pe trei s-a clasat echipa Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

Preşedintele Federaţiei naţionale de profil, Marian Stan, prezent la competiţie, a subliniat că turneul va servi un imbold pentru dezvoltarea în continuare a badmintonului. „La instituţiile de învăţământ superior din ţară studiază cei mai buni jucători moldoveni. Indiscutabil, faptul că au fost reluate după o pauză de aproape trei ani campionatele naţionale universitare este foarte îmbucurător”, a spus oficialul.

Badmintonul a fost penultima probă din cele 20 incluse în programul competiţional al campionatelor universitare. Ultima, trânta, se va desfăşura pe 11 decembrie la sala polivalentă a USEFS. Bilanţul campionatelor va fi făcut pe 13 decembrie la USEFS. Fondul de premiere este egal cu 420 de mii de lei.

 

Patru chişinăuieni au devenit campioni ai României la şah pe echipe

There are no translations available.

Marii maeştri internaţionali la şah Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin, Vladislav Nevednicii și Irina Bulmaga, originari din Chişinău, dar care reprezintă România pe arena internaţională, au devenit campioni ai acestei ţări anul curent în concursul pe echipe, evoluând pentru clubul Poli Aqua Carpatica Iaşi, transmite MOLDPRES.

Superliga campionatului naţional pe echipe s-a desfăşurat în perioada 24 noiembrie-2 decembrie la staţiunea Sovata.

Dumitru Svetuşchin a obţinut cel mai bun rezultat printre coechipieri – 7 puncte din 8 posibile cu performanţa ELO egală cu 2774 puncte.

Viorel Iordăchescu şi Vladislav Nevidnicii au acumulat câte 6.5 puncte fiecare, contribuind, de asemenea, esenţial la obţinerea victoriei.

“Sunt bucuros. Încerc un sentiment de mândrie şi pentru evoluţia în campionat a chişinăuianului Andrei Macovei, care cu 6 puncte din 9 posibile a îndeplinit primul normativ de mare maestru”, a declarat pentru mass-media Dumitru Svetuşchin.

Echipa feminină a clubului Poli Aqua Carpatica Iaşi, la care este legitimată Irina Bulmaga, a cucerit al patrulea an consecutiv titlul de campioană.

În lista performanţelor înregistrate de şahiştii moldoveni mai figurează îndeplinirea a celei de-a doua norme de maestru internaţional de Ivan Sciţco (15 ani) la Olimpiada Mondială de juniori de la Konya (Turcia) şi de Nichita Morozov (17 ani) la turneele Lorca Open și Roquetas del Mar Open (Spania). Cel mai bun şahist moldovean este marele maestru Viorel Bologan. Viorel Iordăchescu ocupă locul doi în acest top, iar Dumitru Svetuşchin este clasat pe poziţia a treia.

 

Memorialul „Grigore Grinberg” la tenis de masă a reunit circa 120 de participanţi

There are no translations available.

A cincea ediţie a memorialului la tenis de masă „Grigore Grinberg”, desfăşurată la sala specializată a Universităţii de Stat din Moldova, a reunit aproximativ 120 de sportivi din ţară şi Ucraina, relatează MOLDPRES.

Premianţi la categoriile de vârstă rezervate cadeţilor şi juniorilor au devenit: Dionis Lipcan (Cahul), Egor Cabaniuc (Chişinău), Nichita Mandatari (Ungheni); Camelia Tabarcea (Briceni), Olga Barbu (Cahul), Ecaterina Bratu (Ismail) – toţi la categoria de vârstă până la 12 ani; Dionis Lipcan, Vasile Harea, ambii din Călăraşi, Vlad Caminschi (Cahul); Vlada Caraulinaia (Chişinău), Ecaterina Toloacă (Ungheni) – toţi la categoria de vârstă până la 16 ani.

Concursul categoriei de vârstă cea mai competitivă (17-39 de ani) a fost câştigat de Daniil Titov (Chişinău), care a reuşit să-i depăşească pe jucătorii mai experimentaţi - Eugen Coşciug (Chişinău) şi Veniamin Dubrovin (Bălţi).

Maestru sportului Alexandru Policiuc din capitală a fost cel mai puternic la categoria de vârstă plus 39 de ani. Printre învinşii săi a figurat şi multiplul campion naţional Vladimir Semipeadnîi, clasat pe locul doi, şi ocupantul locului trei Serghei Nedelcu (Chişinău).

„Am avut onoarea să fiu antrenat de acest mare sportiv, Grigore Grinberg. Am jucat împotriva lui în urmă cu mulţi ani (în 1979, la Bender) finala la dublu masculin. El a contribuit mult la popularizarea tenisului de masă”, a rememorat la turneu actualul preşedinte al Federaţiei naţionale de profil Vladimir Semipeadnîi.

Printre elevii lui Grigore Grinberg mai figurează campionii naţionali Lidia Grinberg, Natalia Remezova, Elena  Sergheeva, Alexandru Bosleacov, maeştrii sportului Alexandru Babacov, Iurie Terzi, Zinovie Pavlo, Simion Fridman.

Grigore Grinberg s-a născut pe 3 iunie 1929 la Chișinău. Unele surse indică localitatea Lăpușna. În 1951 a absolvit Tehnicumul republican de cultură fizică și sport, iar în 1953 Facultatea de istorie a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

Toţi cei trei fraţi mai mari au fost buni sportivi. Monia a devenit în 1936 campion al Palestinei la şah. Mara a fost desemnat în 1934 şi 1935 cel mai bun fotbalist al echipei Maccabi Chişinău, iar din 1936 a evoluat în diferite cluburi din Brazilia. Isaac, care a decedat în cel de-al Doilea Război Mondial, a devenit primul campion al Chişinăului la şah (1940).

Grigore Grinberg este primul sportiv din RSSM care a devenit campion al Uniunii Sovietice în 1957 la individual, dublu mixt (1958), dublu masculin (1960). În perioada 1954-1964 a fost membru al selecționatei URSS. Este primul maestru al sportului în RSSM. Are în palmares 34 titluri de campion național. În 1992 a devenit campion al Comunității Statelor Independente printre veterani. În componența echipei de fotbal Dinamo Chișinău a devenit posesor al Cupei Moldovei. Este autor a două cărți despre tehnica de joc la tenis de masă, iar în colaborare cu Vladimir Odineț a editat lucrarea ”Sportivii moldoveni pe arena internațională” (1972). În 1996 a emigrat în Israel. S-a stins din viață în 2013 la Haifa.

 
Mai multe articole..