• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Alte sporturi

Alte sporturi

La memorialul de box “Pavel Lușcevschi” au sosit primii boxeri de peste hotare

There are no translations available.

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. La memorialul de box ”Pavel Lușcevschi”, care va avea loc pe 21-23 februarie curent la Briceni (circa 230 km Nord de Chişinău), a sosit prima echipă, selecţionata Belarusului, transmite MOLDPRES.

“Am efectuat deja şi primele antrenamente în comun. Zilele acestea, până la startul concursului,  urmează să vină şi formaţii din Italia, Ungaria, Ucraina, România. Va fi, la sigur, un turneu valoros, competitiv”, a declarat astăzi pentru agenţie Antrenorul emerit Petru Caduc, animatorul principal al acestui turneu internaţional.

“Competiţia va fi un test excelent pentru toţi membrii lotului naţional: Dumitru Galagoţ, Vasile Belous, Andrei Zatuşevschi, Alexei Zavatin, care urmează să participe la Jocurile Europene de la Minsk din vara anului curent, toţi boxerii moldoveni, care doresc să-şi verifice măiestria, să acumuleze experienţă competiţională necesară”, a adăugat tehnicianul.

Unul dintre sponsorii turneului va fi premiantul Campionatelor Europene, Victor Cotiujanschi, stabilit în SUA. El va oferi câştigătorilor cadouri speciale.

Actuala ediţie a turneului este a 21-a. Tradiţional el se desfăşoară la Grimăncăuţi şi Briceni. Anul trecut a avut loc, în premieră, la Edineţ.  Antrenorul Pavel Lușcevschi a pregătit o pleiadă de boxeri cu renume. Unul dintre elevii săi este Antrenorul emerit Petru Caduc, care i-a educat pe medaliații olimpici Vitalie Grușac (Sydney, 2000) și Veaceslav Gojan (Beijing, 2008), premianții Campionatelor Europene Victor Cotiujanschi, Dumitru Galagoț, Vasile Belous.

 

APSM a desfăşurat primul concurs din cadrul Olimpiadei tradiţionale

There are no translations available.

Chişinău, 18 feb. /MOLDPRES/. Ziariştii sportivi şi-au verificat ieri forţele, într-un local specializat din capitală, la bowling, prima probă din cadrul ediţiei din anul curent a  Olimpiadei Asociaţiei Presei Sportive din Moldova (APSM), relatează MOLDPRES.

Premianţii turneului au devenit, în ordine, Andrei Revenco de la Jurnal TV, Vitalie Hadei (Ziarul Naţional) şi Arcadie Munteanu (PRO TV).

Câştigătorul competiţiei, Andrei Revenco a fost condus la scor de Vitalie Hadei până spre sfârşitul meciului, însă a răsturnat spectaculos situaţia de pe tabela de marcaj în final după ce a reuşit consecutiv trei aruncări de maximum de puncte (10) şi a învins cu scorul general 152-146. “Am avut şi puţin noroc sportiv. M-a ajutat şi faptul că am concurat, spre deosebire de restul  participanţilor, cu propria bilă“, a declarat la finele turneului pentru agenţie campionul.

Competiţia a reunit 12 participanţi şi este una dintre cele mai populare în cadrul Olimpiadei. “Acesta-i criteriul principal la includerea disciplinelor în programul competiţional, care urmează să fie redus în comparaţie cu ediţiile precedente. Genurile de sport care vor figura în 2019 urmează să fie definitivate în timpul apropiat la executivul Asociaţiei”, a precizat preşedintele APSM, Eduard Ciobanu.

Ediţia din anul trecut a Olimpiadei s-a desfăşurat la 10 probe. Competiţia are loc anual. Bilanţul ei este făcut tradiţional în Ziua Internaţională a Jurnalistului Sportiv, 2 iulie, instituită de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive. Olimpiada APSM se desfășoară cu începere din 2000.

 

Luptători din 8 țări au participat la turneul ”Invită Nicolae Grehov”

There are no translations available.

Sportivi din Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Lituania, România, Ucraina, Ungaria au dat curs invitațiilor făcute de organizatorii turneului internațional de lupte greco-romane ”Invită Nicolae Grehov”, rezervate cadeților, care se desfășoară la Centrul național de pregătire a loturilor naționale, transmite MOLDPRES.

”Este pentru prima oară în istoria desfășurării acestui concurs când sportivi din atâtea țări au sosit la turneu. Faptul ca atare  este o  recunoaștere a valorii luptătorilor noștri”, a declarat pentru agenție antrenorul echipei naționale Mihail Cucu.

Ieri au fost desemnați câștigătorii competiției. Pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat, în ordinea categoriilor de greutate: Iulian Lungu (45 kg, România),  Rosmus Ulriksen (48 kg, Danemarca), Vitalie Eriomenko (51 kg, R. Moldova), Adamas Grigaliunas  (55 kg, Lituania), Marko Stoll (60 kg, Germania), Mihail Anaiv (65 kg), Alexandrin Guțu (71 kg), Gabriel Lupașcu (80 kg), toți din R. Moldova, Marcel Hein (92 kg, Danemarca), Zolatan Deak (110 kg, Ungaria).

Vedeta turneului a fost Alexandrin Guțu, campion mondial de cadeți și campion olimpic de tineret. El și-a demonstrat plenar valoarea în toate partidele disputate, cedând doar două puncte, iar în finala desfășurată cu Michael Janot din Germania a efectuat, spre deliciul spectatorilor, un veritabil recital de procedee spectaculoase - aruncări din situații rar întâlnite în luptele greco-romane, prize, rostogoliri eficiente. A învins înainte de expirarea timpului regulamentar, după aproximativ un minut  și jumătate de luptă, confirmând înalta sa măiestrie. ”A fost o mare plăcere să-l urmăresc pe salteaua de concurs”, a mărturisit multiplul campion național Anatol Moldovan.

Loturile naționale ale Ungariei, Lituaniei, României sunt conduse de mari performeri, respectiv, Atila Rebka, campion olimpic, Aleksandr Kazakevici, medaliat olimpic, Mircea Constantin, campion european.

Sponsorul competiției este compatriotul Damian Railean, stabilit la Timișoara (România). ”Este o mare bucurie să revin la baștină, să-mi revăd prietenii de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” aici, în sală, pe antrenorul meu, Nicolae Grehov, ajuns la vârsta de 84 de ani, pe foștii colegi de antrenamente”, a declarat el pentru agenție.

Turneul se desfășoară a șaptea oară. Nicolae Grehov a educat o pleiadă de luptători moldoveni. ”Sunt fericit să mă întâlnesc aici cu mulți dintre ei”, a spus el. Astăzi va avea loc, în premieră, concursul pe echipe.

 

Moldova va participa, în premieră, la Universiada Mondială de iarnă

There are no translations available.

Reprezentanți ai Republicii Moldova vor participa, în premieră, la Universiada Mondială de iarnă, care va demara  pe 2 martie curent la Krasnoiarsk (Rusia), transmite MOLDPRES.

Ei vor concura la biatlon. Delegația moldovenească va fi compusă de sportivii Valentina Mârza, Nicolae Gaiduc, antrenorul Nadejda Bria și șeful de misiune Vasile Revenco. ”Am analizat minuțios oferta propusă. Am calculat posibilitățile noastre. Am contactat reprezentanți ai diasporei moldovenești de la Krasnoiarsk, care s-au oferit cu amabilitate să ne ajute și am decis să debutăm”, a declarat pentru agenție președintele Federației Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului (FSSVS) din țară, Veaceslav Manolachi.

Decizia de a participa a fost aprobată la ultima ședință a executivului  FSSVS. ”Am mulți prieteni rugbiști, moldoveni, care au jucat pentru echipa din Krasnoiarsk, devenind cu ea campioni ai Rusiei. Ei s-au oferit să ne acorde tot sprijinul necesar. În ceea ce privește viitoarele evoluții, desigur, ele vor fi modeste, dar odată și odată trebuia să debutăm și la această competiție universitară mondială foarte importantă”, astfel a comentat decizia luată Vasile Revenco, membru al executivului FSSVS.

Universiada Mondială de iarnă se va încheia pe 12 martie curent. Biatloniștii moldoveni vor intra în concurs pe 4 martie.

Până în prezent solii Republicii Moldovei au evoluat cu începere din 1995 la 12 ediții ale Universiadelor Mondiale de vară, iar în prezent se pregătesc pentru a concura la cea de-a 13-ea, care va avea loc anul curent la Napoli (Italia).

 

Componența lotului național U-23 de lupte libere pentru Europene a fost stabilită

There are no translations available.

Componența lotului național Under-23 de lupte libere, care va participa la Campionatul European din anul curent, a fost stabilită, relatează MOLDPRES.

Din echipă vor face parte următorii luptători: Mihai Lapp (57 kg), Vitalie Bunici (60 kg), Maxim Saculțan (65 kg), Vasile Diacon (70 kg), Gheorghe Pascalov (74 kg), Ivan Ichizli (79 kg), Andrian Grosul (86 kg), Gheorghe Erhan (97 kg), Samhan Jabrailov (120 kg).

”Vom concura la toate categoriile de greutate prevăzute în programul competițional. Șanse teoretice de a urca pe podiumul de premiere au toți membrii lotului. Va deveni însă premiant doar cel care se va pregăti în timpul rămas până la Europene mai bine de acest turneu important”, a declarat pentru agenție antrenorul secund al lotului național Ruslan Bodișteanu. ”Sigur că ne gândim la modul serios să obținem medalii. Să vedem însă cum va fi”, a mărturisit antrenorul Ion Vremere, care-i pregătește pe Vitalie Bunici și Andrian Grosul.

Cel mai titrat luptător din lot este Maxim Saculțan, care a devenit anul trecut medaliat cu bronz la Europenele Under-23.

Cel mai bun luptător moldovean de stil liber este Petru Marta, care-i dublu campion european, premiant la Campionatul Mondial, campion al Uniunii Sovietice și al Spartachiadei popoarelor din URSS. Campionatul European Under-23 din anul curent se va desfășura pe 4-10 martie la Novi Sad (Serbia).

 
Mai multe articole..