• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Sambo, un gen de sport foarte necesar polițiștilor

Sambo, un gen de sport foarte necesar polițiștilor

There are no translations available.

Mai mulți lideri ai sportului moldovenesc, membri ai loturilor naționale de lupte libere și judo, au participat ieri la campionatul Ministerului Afacerilor Interne la sambo, desfășurat la sala Olimpia din capitală, relatează MOLDPRES.

Cu două excepții, Nicolae Cebanu, participant la Olimpiada de la Beijing și Londra, campion al bundesligii anul curent și Alexandru Chirtoacă, multiplu campion național la libere, restul și-au adjudecat titlurile de campioni în prima grupă valorică (cea mai competitivă). Pe prima treaptă a podiumului de premiere au urcat:Octavian  Nacu (62 kg), Andrei Perpelița (68 kg), Valeriu Duminică (82 kg), toți de la Departamentul Trupelor de Carabinieri, Igor Soroca (74 kg, Departamentul Poliției de Frontieră), Mircea Taran (90 kg, Academia de Poliție ”Ștefan cel Mare”), Serghei Cumpătă (plus 100 kg, Brigada de Poliție cu destinație Specială ”Fulger”).

La categoria de greutate pînă la 100 kilograme Nicolae Cebanu a fost devansat în prelungiri de Denis Tachii de la Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale. A fost cea mai tensionantă finală. În timpul regulamentar scorul a fost egal și doar în prelungiri, în ultimele secunde, Denis Tachii, accidentat la un deget în timpul meciului, a smuls victoria.

”Obțin dacă nu mă înșeală memoria al doilea titlu de campion al Ministerului. Este plăcut, dar cel mai important lucru este că nu m-am accidentat. Săptămîna viitoare intrăm în pregătiri de Campionatul European, un turneu de care leg multe speranțe”, a declarat la finele competiției Andrei Perpelița.

”Nivelul pregătirii majorității participanților lasă mult de dorit. Este necesar să fie întreprinse măsuri urgente pentru a ameliora situația”, a opinat Mihail Vdovicenco, arbitrul principal al turneului. ”Sambo este una dintre cele mai necesare disicipline care trebuie să fie practicată măcar la nivel elememntar de polițiști”, a subliniat Arcadie Bostan, șeful Clubului Sportiv Central ”Dinamo” sub egida căruia s-a desfășurat campionatul.

Premiante în concursul pe echipe prima grupă valorică au devenit, în ordine, selecționatele Departamentului Trupelor de Carabinieri, Academiei de Poliție ”Ștefan cel Mare” și Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepionale.

În ea de-a doua serie competitivă primul loc l-a obținut echipa Inspectoratului de Poliție din sectorul Ciocana. Pe locul doi s-a clasat echipa Inspectoratului de Poliție din municipiul Bălți, iar pe trei - formația de Inspectoratul de Poliție Botanica.

În grupa raioanelor primul loc a revenit reprezentativei din Bender. Pe locul doi s-a situat formația din Soroca, iar pe trei -c ea din Strășeni.

Sambo a fost prima disciplină din programul campionatelor MAI. Vor urma turnee la încă șase probe: tir, poliatlonul polițienesc, cros, volei, minifotbal, minihaltere.