• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Sergiu Toma a cucerit medalia de bronz la Olimpiadă

Sergiu Toma a cucerit medalia de bronz la Olimpiadă

There are no translations available.

Chișinăuianul Sergiu Toma a cucerit ieri medalia de bronz în turneul olimpic de judo de la Rio de Janeiro (Brazilia), categoria de greutate pînă la 81 de kilograme, relatează MOLDPRES.

Performerul a reprezentat Republica Moldova pînă în anul 2012, iar actualmente apără culorile sportive ale Emiratelor Arabe Unite.

Medalia obținută este prima în istoria judoului moldovenesc. Sergiu Toma a devenit în componența echipei Moldovei pînă la plecare în Emiratele Arabe Unite medaliat la Campionatul Europen și  Mondial.

În calea sa spre podiumul olimpic de la Rio de Janeiro i-a învins pe Sven Maresch (Germania), Victor Penalber (Brazilia), Tacanori Nagase (Japonia), calificîndu-se în semifinbală unde s-a întîlnit cu campionul Khasan Khalmurzaev (Federația Rusă). În timpul regulamentar a fost egaliate, iar în prelungiri a învins partenerul său de întrecere.

În meciul pentru medalia de bronz Sergiu Toma l-a întrecut pe Matteo Marconcini (Italia), care l-a depășit în optimile de finală ale turneului pe moldoveanul Valeriu Duminică. Acesta  a părăsit tatami în lacrimi după eșecul suferit..

Sergiu Toma are 29 de ani. Olimpiada de la Rio de Janeiro este a treia în cariera sa. La ediția de la Beijing (2008) a pierdut în primul meci disputat, iar la cea de Londra a cedat în turul doi.

În componența delegației sportive din Emiratele Arabe Unite figurează încă doi foști compatrioți, Victor Scvorțov (73 kg) și Ion Remarenco (100 kg). Un judocan moldovean, Vladimir Oleinic (66 kg,) are în  lot și echipa Portugaliei.

Alți patru foști compatrioți apără la Olimpiadă culorile altor țări. Ciclistul Serghei Țvetcov, luptătorul de stil liber Ion Guidea,și fratele său, antrenorul Anatol Guidea, reprezintă Romănia, iar jucătoarea de tenis de masă Sofia Polcanova – Austria.

Lotul moldovean este alcătuit din 23 de sportivi. Conform experților, speranțele la obținerea unei medalii sînt legate de trei sportivi naturalizați, britanicul Aaron Cook (taekwondo), ucrainenii Serghei și Oleg Tarnovschi (canotaj).