• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Rusia va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

Rusia va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

There are no translations available.

Rusia nu a primit o interdicţie generală pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august Brazilia)  în urma scandalului de dopaj. Comitetul Internaţional Olimpic (IOC) a lasăt ieri la latitudinea organismelor de conducere sportive decizia pentru sportivii ruşi, dacă aceştia sînt "curaţi" şi pot să participe.


Decizia forului olimpic a fost dată în contextul în care un raport canadaian, întocmut de expertul în drept Richard McLaren, acuză Rusia că a derulat un program de dopaj sponsorizat de stat în perioada 2011-2015, informează BBC.

Concurenţii din Rusia care doresc să participe la Jocurile vor trebui însă să îndeplinească criterii stricte stabilite de IOC.

Orice atlet rus care a primit o interdicţie pentru dopaj nu va fi eligibil pentru a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare, a transmis Comitetul Internaţional Olimpic.

Potrivit Comitetul Internaţional Olimpic, decizia a fost luată pe baza unei regului fundamentale a Cartei Olimpice, pentru a se proteja sportivii care nu pot fi acuzaţi de dopaj şi pentru integritatea sportului.

"Avînd în vedere urgenţa situaţiei, Jocurile Olimpice de la Rio 2016 vor începe peste 12 zile, iar procesul de intrare a sportivilor în competiţie este deja în curs de desfăşurare, IOC EB a trebuit să ia o decizie preliminară cu privire la participarea sportivilor ruşi la Rio de Janeiro. Prof. McLaren afirmă în raportul său că "îndeplineşte parţial mandatul persoanei independente". Acesta este motivul pentru care IOC sprijină cererea sa de a continua şi finaliza lucrarea. Pe de altă parte, această situaţie conduce la o decizie urgentă pentru, deoarece nu există suficient timp pentru a fi audiaţi toţi sportivii afectaţi, oficiali şi organizaţii", arată Comitetul Internaţional Olimpic.

Joi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), care a suspendat federaţia rusă în urma concluziilor unei comisii independente despre sistemul de dopaj organizat în Rusia.

Suspendarea dictată împotriva sportivilor ruşi vine ca urmare a unei investigaţii demarate după declaraţiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Acesta a mărturisit că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanţe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleţilor.