• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various Viorel Bologan şi Svetlana Petrenco au fost desemnaţi cei mai buni şahişti ai anului

Viorel Bologan şi Svetlana Petrenco au fost desemnaţi cei mai buni şahişti ai anului

There are no translations available.

Viorel Bologan şi Svetlana Petrenco au fost desemnaţi ieri de federaţia naţională de şah la festivitatea de bilanţ a anului cei mai buni în 2015, relatează MOLDPRES.

Marele maestru internaţional Viorel Bologan a obţinut la Campionatul European pe echipe cel mai bun rezultat la prima tablă printre toţi participanţii. El a totalizat 7 puncte din 9 posibile şi performanţa ELO egală cu 2845 puncte. Evoluţia sa a contribuit mult ca echipa moldoveană să se situeze pe locul 14 în clasamentul general printre 36 de ţări participante. Preşedintele federaţiei naţionale , Igor Dodon i-a oferit cu această ocazie o primă specială.

Din componenţa echipei au mai făcut parte marii maeştri internaţionali Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin, maestrul internaţional Vladimir Hamiţevici şi maestrul FIDE Valeriu Iovcov. La manifestrare au fost prezenţi doar doi dintre membrii lotului, Dumitru Svetuşchin şi Valeriu Iovcov. „În afară de acest succes indiscutabil este de remarcat faptul că am reuşit să extindem geografia şahului în ţară, să impulsionăm dezvoltarea lui în diferite localităţi”, a subliniat în alocuţiunea rostită la festivitate preşedintele federaţiei.

Marea maestră internaţională Svetlana Petrenco a fost desemnată cea mai bună graţie unei evoluţii constante pe parcursul anului la diferite turnee.

Diplome şi prime au foast acordate tuturor celor mai buni şahişti, jucătoare cu începere de la vîrsta de 8 ani pînă la 16 ani. Cei mai buni antrenori de copii au devenit Ion Solonari şi Veaceslav Slovineanu. La categoria juniori cel mai bun tehnician a fost numit Vasile Sanduleac din Bălţi, mare maestru internaţional. La seniori - Dumitru Svetuşchin.

Prime au fost oferite şi celor mai buni şahişti-veterani, Boris Nevidnicii, Alexandru Chirpii, celui mai bun arbitru + Svetlana Haritonova, unui grup de ziarişti. Trofeul „Miss Şah 2015” a fost cucerit de Valeria Goian. Moderatorul festivităţii a fost directorul Clubului republican de şah şi dame, Iurie Opincă.