• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various

Various

Recordul lui Sampras se clatină

There are no translations available.

Tenismenul Novak Djokovic se află la o singură victorie de recordul deţinut de americanul Pete Sampras, care a terminat sezonul ca număr unu mondial de şase ori, după ce sârbul l-a învins pe conaţionalul său Filip Krajinovic cu 7-6 (8/6), 6-3, marţi, în primul tur la Viena.

Djokovic are nevoie de o victorie în optimi, contra croatului Borna Coric, pentru a fi sigur că va încheia anul pe primul loc al clasamentului mondial pentru a şasea oară, egalând recordul care îi aparţine idolului său din tinereţe.

Djokovic (33 ani) a încheiat anul pe primul loc în 2011, 2012, 2014, 2015 şi 2018. Spaniolul Rafael Nadal şi elveţianul Roger Federer au reuşit acest lucru de cinci ori fiecare.

Novak Djokovic, câştigător a 17 titluri de Mare Şlem, ţinteşte şi recordul deţinut de Federer de număr de săptămâni petrecute pe primul loc mondial, 310. Sârbul a început luni a 292-a săptămână a sa în vârful ierarhiei mondiale.

 

Dublu recordman mondial, pedepsit de federație pentru că și-a înșelat soția

There are no translations available.

Un înotător japonez, dublu recordman mondial, și-a înșelat soția, însă cea care l-a pedepsit a fost Federația. Daiya Seto a fost suspendat de Federația Japoneză de Natație până la finalul anului, însă interesant este că el nu mai are voie nici măcar să se antreneze oficial în această perioadă.

Totul pentru că înotătorul de 26 de ani a fost surprins pe camerele video în timp ce intra într-un hotel alături de amantă.

În cultura și educația niponă, orice persoană publică, inclusiv sportivi, actori, sau muzicieni, trebuie să aibă un comportament exemplar și în afara domeniului său de activitate.

Altfel, orice abatere este sever sancționată. Astfel, dacă Daiya Seto mai vrea să participe la Jocurile Olimpice din 2021, trebuie să se pregătească pe cont propriu.

Seto este deținătorul a două recorduri mondiale, la 200 de metri fluture și la 400 de metri fluture.

Jocurile Olimpice au fost amânate din 2020 până în 2021, din cauza pandemiei de coronavirus. Ele se vor disputa astfel în perioada 23 iulie - 8 august 2021, chiar în țara natală a lui Seto, Japonia, astfel că rușinea de a nu participa ar fi una mare pentru el și pentru națiunea sa.

 

S-a stins din viață Antrenorul Emerit Vasile Colța

There are no translations available.

Antrenorul Emerit la judo al Republicii Moldova și Bulgariei, Vasile Colța a decedat noaptea trecută din cauza coronavirusului la un spital din Chișinău.

În urmă cu trei zile am discutat telephonic cu el: ”Mă simt bine. Mulțumesc mult medicilor. Au făcut tot posibilul să mă scape. Ne vedem curând la un pahar de vin nou”, mi-a spus glumeț la despărțire. Ieri l-am telefonat, dar nu mi-a răspuns. ”Probabil, urmează vreo procedură”, m-am gîndit. Urma să-l sun astăzi. Aflu, cu mare părere de rău, că ne-a părăsit.

În 1969 a început să lucreze în calitate de antrenor de sambo la Hâncești. În 1971, elevul său, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori. În 1975, Mihail Buiuc a cucerit titlul de vicecampion al Spartachiadei popoarelor URSS la judo, cedând în finală doar legendarului Vladimir Nevzorov. În 1978, Ilie Buiuc a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate la sambo.

A fost cooptat în continuare membru al staff-ului tehnic al naționalei URSS, iar din 1978 a început să antreneze selecționata Bulgariei. La Olimpiada de la Moscova (1980), Mitko Zapreanov și Ilian Nedkov au urcat, surprinzător pentru multă lume, pe podiumul de premiere, iar Gheorghii Petrov s-a clasat pe locul cinci. Am fost decorat pentru performanțele realizate cu unul dintre cele mai prestigioase distincții ale Bulgariei, ”Zolotoi Orden”.

În 1982, Ion Covurluean a devenit campion european de tineret la judo. Premianți la Europenele de seniori devin în continuare elevii săi Apti Magomadov, Tudor Lazarenco, Oleg Crețul, Andrei Golban... Victor Florescu a cucerit în 1999, în premieră în istoria sportului moldovenesc, medalia de argint la Mondiale. Mai apoi, Sergiu Toma a obținut medalii la Europene și Mondiale, Jocurile Olimpice pentru Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite.

A fost implicat în faza finală a obținerii performanțelor, fiind la timona echipei naționale, a tuturor celor nouă judocani moldoveni care au devenit premianți la Europene și Mondiale după declararea independenței țării. Este decorat cu ”Ordinul de Onoare”.

Născut pe 9 februarie 1946 la Hâncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 -  cu o pauză în perioada 2004-2008 – până în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei. În ultimul timp, până la internarea în spital, pregătea selecționata Emiratelor Arabe Unite.

 

Geoffrey Kipsang Pyego, pacemaker în două curse de record mondial

There are no translations available.

Kenyanul Geoffrey Kypsang Pyego, 22 de ani, este pacemakerul personal al lui Brigid Kosgei, recentă învingătoare în maratonul de la Londra. El a contribuit, din acest rol, la stabilirea recordului mondial la maraton al compatrioatei sale în 2019, la Chicago. Kosgei a spulberat atunci, în urmă cu exact un an, performanța de vârf deținută de Paula Radcliffe de 16 sezoane. 2h 14:04 în loc de 2h 15:25, cât alergase britanica la Londra în 2003.

În mare parte a timpului, a alergat singură. Alături de ea s-au aflat doar cei doi pacemakers, a căror selectare a fost în sine o provocare. Era nevoie ca ei să poată menține un ritm susținut pe o bună parte din cursă. Atât Geoffrey Kipsang Pyego, cât și Daniel Limo au fost alături de Brigid aproape 38 de kilometri din totalul de 42,195.

Kosgei a alergat anul acesta, în februarie, la semimaratonul Ras Al Khaimah din Emiratele Arabe Unite, unde Kipsang i-a fost din nou pacemaker. El a dus ritmul cursei pe primii 5 kilometri, atunci când Brigid s-a aflat în frunte. La 10 kilometri, doar etiopianca Ababel Yeshaneh a mai ținut pasul cu ea, chiar a depășit-o la 15 km și a stabilit un nou record al lumii. Kipsang a încheiat cursa al 17-lea.

Într-un an dificil din cauza pandemiei cu noul coronavirus, Pyego a fost nevoit să se adapteze situației și să-și găsească motivația. "O vreme, cât am fost obligați să respectăm lockdown-ul, a fost foarte complicat pentru că ne-am putut antrena doar individual și doar în proximitatea locuințelor. Apoi, situația infectărilor în Kenya s-a îmbunătățit și am putut să ne pregătim în grupuri mai mici, dar fără să avem un obiectiv clar. Toate competițiile pentru care ne programaserăm pregătirea la început de an s-au anulat", a explicat el.

Nu a calculat exact câți kilometri a parcurs în acest an, dar are un reper clar. "Peste 200 în fiecare săptămână. Dacă facem un calcul, media unui an cred că e pe la 10.000", a detaliat Geoffrey. Pentru el, într-o cursă de maraton, "lucrurile funcționează cumva până la kilometrul 30, adevăratul maraton însă abia atunci începe, când deși te simți epuizat, trebuie să găsești cele mai multe resurse".

Venind din Kenya, alergarea a fost ceva firesc pentru el întrucât ea face parte din cultura națională. Și este, de asemenea, una dintre puținele șanse de a avea o viață mai bună, de aceea toți își doresc să aibă talent și putere ca să poată alerga.

Cea mai mare realizare a lui Geoffrey e legată de cursele în care s-au stabilit recorduri mondiale. "Am ajutat, cred, destul de mult la realizarea a două performanțe extraordinare pentru istoria atletismului. E mare lucru să fii implicat în realizarea unor recorduri mondiale, iar eu știu că atunci când s-au alergat cel mai rapid maraton și cel mai rapid semimaraton feminin, eu am fost acolo și am ajutat", a subliniat el.

 

Mathieu van der Poel câștigă Turul Flandrei

There are no translations available.

Belgianul Van Aert, 26 de ani, și olandezul Van der Poel, 25 de ani, vechi rivali din ciclocros, au dominat Turul Flandrei 2020. Monumentul desfășurat duminică, câștigat de Van der Poel, anunță o luptă strânsă și spectaculoasă în următorii ani, în cele mai frumoase curse ale calendarului ciclist: clasicele de primăvară.

Ultimii kilometri ai Turului Flandrei 2020 trebuie să fi avut un aer familiar pentru Wout van Aert (Jumbo-Visma) și Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix): o luptă în doi, cu aproape un minut în fața celorlalți competitori, așa cum s-a tot întâmplat în zecile de curse de ciclocros în care s-au duelat în ultimul deceniu.

Poate că francezul Julian Alaphilippe (Elegant-Quickstep) ar fi avut o șansă în fața lor pe ultima cățărare a cursei, abruptul Paterberg, dar campionul mondial nu a mai apucat să-l urce. A rămas în urmă, întins pe asfalt, victimă a unei nefericite coliziuni cu o motocicletă.

Ceilalți cicliști din cursă au fost pur și simplu cu un nivel mai jos, incapabili să răspundă când favoriții s-au îndepărtat de ei, incapabili să reducă diferența de timp care s-a tot mărit.

Cursa de duminică a clarificat un lucru pe care mai toată lumea îl intuia deja după clasica Gent-Wevelgem de săptămâna trecută: Van der Poel și Van Aert, campionii la ciclocros în ultimele șase sezoane, oamenii care acum se întrec pentru titlul onorific de ”cel mai bun ciclist din lume”, s-au stabilit definitiv în ciclismul de șosea, iar lupta lor spectaculoasă va domina clasicele din următorii ani.

 
More Articles...