• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports Various

Various

Leonid Carp şi Victor Mihalachi au câştigat titlul continental la canoe dublu - 500 de metri

There are no translations available.

După argintul din proba olimpică de canoe dublu 1000 de metri, sportivii români Leonid Carp (Steaua) şi Victor Mihalachi (Dinamo) au cucerit şi medalia de aur la canoe dublu 500 de metri, în cadrul Campionatelor Europene de la Belgrad, desfăşurate pe pista complexului nautic de la Ada Ciganlija.

Cei doi tricolori au parcurs cei 500 de metri ai cursei în 1:38,165, depăşind echipajele Rusiei (P. Petrov - M. Pavlov / 1:38,495) şi Ucrainei (D. Ianchuk - T. MIshchuk / 1:38,985).

Victor Mihalachi este originar din Republica Moldova şi a decis să reprezinte România în urmă cu câţiva ani în urma conflictului cu preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, Nicolae Juravschi. În locul lui, acest a naturalizat canotorii ucraineni Oleg şi Serghei Tarnovschi. Primul a fost depistat dopta la JO de la Rio de Janeiro şi acum îşi ispăşeşte termenul de suspendare.

Tot duminică, fetele de la canoe dublu 500 m, Alexandra Dragomirescu şi Livia Căle s-au clasat pe 6 în finala cursei, iar băieţii de la kaiac 4 (Cosmin Lulciuc, Răzvan Albişoru, Aurelian Ciocan şi Sorin Cical) s-au clasat pe 8 în finala de la 500 de metri.

 

Vov-Slav judo club Costești a organizat o întâlnire cu primul maestru al sportului din localitate

There are no translations available.

Vov-Slav judo club din Costești (Ialoveni) a organizat în weekend o întâlnire cu cel mai tânăr premiant moldovean la campionatele fostei Uniuni Sovietice la sambo, Nicolae Gorea, primul maestru al sportului din această localitate, relatează MOLDPRES.

”Calea mea în sportul de performanță a fost de succes, dar cu regret, foarte scurtă. În doar un an și jumătate de antrenamente am îndeplinit normativul de maestru al sportului la clubul ”Dinamo” din capitală. La 20 de ani am devenit medaliat cu bronz la campionatul ex-Uniunii Sovietice (Kommunarsk, Ucraina). Aveam șanse să devin atunci și campion, dar șeful delegației noastre mi-a spus: ”Ajunge atât”. Prea mulți campioni avea deja selecționata republicii: Gheorghe Cotic (80 kg), Vladimir Șarcanschi (75 kg), Vasile Usic (100 kg), Valentin Guțu – vicecampion. Am ocupat locul trei în clasamentul general după reprezentativele Moscovei și Georgiei. Niciodată nu obținuserăm și nu am mai înregistrat un asemenea succes la campionatele URSS. A fost un adevărat triumf al echipei antrenate de Andrei Doga”, și-a reamintit în fața membrilor clubului veteranul în vârstă de 68 de ani.

Referitor la plecarea sa prematură din sportul de performanță, a declarat că vina îi aparține. ”Nu am făcut în ajunul unui turneu o încălzire ca lumea. Am forțat la prima apariție pe salteaua de concurs și mi-am accidentat coloana vertebrală. Medicii m-au avertizat după aceasta: ”Alege – ori despărțirea de sambo, ori invalid pe viață. Astfel, am fost obligat să mă despart pentru totdeauna de sambo”, s-a confesat performerul.

Nicolae Gorea este cvadruplu campion național la sambo (categoria de greutate până la 62 de kilograme), cel mai tânăr medaliat băștinaș la campionatele ex-URSS în istoria sportului moldovenesc. Din Costești mai sunt originari: medaliatul cu bronz la Mondialele și Europenele de judo, Victor Bivol, premiantul la Campionatul European de judo, Nicolae Belocosov, antrenorul emerit la acest gen de sport, Constantin Mereacre.

Vov-Slav judo club activează la Costești al treilea an la inițiativa și cu susținerea fraților Vladimir și Veaceslav Ionaș din localitate. Antrenamentele sunt conduse de antrenorul emerit Vasile Balica. Sambo și judo sunt genuri de sport înrudite, cu foarte multe afinități.

 

Trei judocani moldoveni au cucerit aurul la Europenele rezervate veteranilor

There are no translations available.

Judocanii moldoveni Constantin Brânză (60 kg), Mihail Malear (100 kg) și Viorel Marinescu (plus 100 kg) au devenit la Glasgow (Marea Britanie) campioni europeni de veterani.

”Suntem toți nespus de bucuroși că am devenit din nou campioni. Restul detaliilor le vom oferi la conferința de presă, la revenire acasă”, au declarat pentru mass+media Mihail Malear şi Viorel Marinescu.

Constantin Brânză (categoria de vârstă plus 70 de kilograme) a repurtat patru victorii în calea sa spre prima treaptă a podiumului de premiere.  El a consumat în acest scop în total 2 minute și 54 de secunde din cele 16 minute rezervate conform regulamentului. Mihail Malear (categoria de vârstă plus 75 de ani) a obținut trei victorii pentru care i-au fost necesare aproximativ 4 minute. Viorel Marinescu, categoria de vârstă A-5, i-a învins, în ordine, pe Laszlo Szoks (Ungaria) după 18 secunde de la începerea meciului, în 35 de secunde pe Ștefan Cristescu (Austria) și pe  Rob Kroonen (Olanda) după un minut și 32 de secunde de luptă pe tatami.

Al patrulea reprezentant al echipei naționale, Vladimir Preguza (categoria de vârstă A-7) a fost învins în primele două partide disputate. El a debutat la Europene.

Mihail Malear a obținut al 5-lea titlu de campion european. Constantin Brânză s-a învrednicit de al patrulea titlu, iar Viorel Marinescu a obținut al treilea titlu de campion european.

Participanții au fost repartizați, conform vârstei, în 9 categorii. Prima începe de la 40 de ani. Ultima, este de plus 75 de ani.

Judoul este una dintre cele mai populare probe sportive în Republica Moldova. Primul medaliat la Campionatele Europene a fost Gheorghe Cotic (bronz, 1966, Luxemburg). Vicecampion european a devenit apoi Valentin Guțu (Gothenburg, 1971), medaliat cu bronz la aceste Europene în concursul pe echipe. Trei judocani moldoveni au cucerit anterior medalii la Campionatele Mondiale. Victor Bivol (65 kg) a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere la ediția desfășurată la Paris (1997). Victor Florescu (90 kg) a devenit vicecampion mondial la Birmingham (1999), iar Sergiu Toma (81 kg) a cucerit bronzul la Mondialele din 2011 (Paris). Premianți la Europene au mai devenit Victor Bivol, Oleg Crețu, Andrei Golban, Marcel Trudov, Nicolae Belocosov și Sergiu Toma.

 

Nike a pus imaginea Simonei Halep pe o clădire din centrul New York-ului

There are no translations available.

Simona Halep face furori chiar şi în Statele Unite ale Americii, acolo unde poza ei a fost pusă pe o clădire din Madison Square Garden

Simona Halep a reuşit, în sfârşit, să îşi îndeplinească visul. Sâmbătă, în finala Roland Garros, nr. 1 mondial a învins-o pe Sloane Stephens, scor 2-1 la seturi (3-6, 6-4, 6-1), iar Nike a decis că e momentul să celebreze reuşita într-un mod spectaculos. A închiriat un panou în Madison Square Garden, unde au afişat o poză cu momentul de bucurie al Simonei.

Dumitru Hărădău a declarat că Ion Ţiriac s-a implicat şi el în discuţiile dintre Simona şi Nike, jucând un rol important în semnarea contractului: “Fără Ţiriac, ea nu făcea contract în valoare de două milioane de euro cu Nike! Ştiţi cum s-a întâmplat? Ţiriac a trimis un avion particular în SUA pentru a-i aduce la Bucureşti pe reprezentanţii de la Nike. Întâlnirea a avut loc la clubul Stejarii. Au intrat ăia acolo, nu ştiau pe unde sunt şi au rămas impresionaţi de ce au văzut. Credeţi că se putea face un contract, chiar şi pentru Simona, dacă nu era Ţiriac? Acelaşi om care a făcut contractele pentru Boris Becker şi pentru alţii. Halep are în spate cea mai bună echipă, dar cel mai important rol îl are Ţiriac”.

 

Lotul național de box a efectuat un cantonament la altitudine

There are no translations available.

Lotul național de box a revenit la Grimăncăuți (Briceni) după un cantonament efectuat timp de 10 zile în munții Carpați.

”Ne-am antrenat în localitatea montană Kuhtî din regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina). Este locul unde ne-am mai pregătit anterior cu redutabilii Vitalie Grușac și Veaceslav Gojan, medaliați olimpici, alți premianți la diferite turnee internaționale de anvergură. La această stațiune montană punem, de regulă, accentul pe pregătirea fizică. Am beneficiat de toate condițiile necesare: aer oxigenat, alimentație ecologică pură. Totul a fost bine organizat. Sunt satisfăcut”, a declarat astăzi pentru agenție antrenorul lotului, Petru Caduc.

În pregătiri, în afară de liderii Dumitru Galogoț, Alexei Zavatin, Mihail Cvasiuc, s-au aflat și reprezentanți ai tinerei generații: Davron Bozorov, Vlad Gavriliuc,  Oleg Risiuc. ”Peste relativ puțin timp se va produce inevitabilul schimb de generații. Este necesar ca acest proces să nu se răsfrângă negativ asupra performanțelor”, a specificat tehnicianul.

La cantonamentul din Carpați au absentat din motive familiale maestrul internațional Vasile Belous și maestrul emerit Veaceslav Gojan.

Cel mai bun boxer moldovean este Veaceslav Gojan, medaliat olimpic la Beijing (2008), campion european (Ankara, 2011), angajat în echipa sportivă a Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministrului Afacerilor Interne.

 
More Articles...