• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Other sports

Other sports

Maestrul internațional la șah Nichita Morozov a luat un start reușit la Mondialele de juniori

There are no translations available.

Șahistul moldovean Nichita Morozov, maestru internațional, a luat un start reușit la Campionatul Mondial de juniori, care se desfășoară la Travisio (Italia), relatează MOLDPRES.

El a repurtat victorii în partidele jucate în prima rundă și a doua disputate cu Li Henry (Irlanda) și Pavle Dimic (Croația) și a remizat în etapa a treia cu Harik Martirosyan (Armenia). Cu 2,5 puncte acumulate, se situează pe locul 18 printre 148 de participanți. Conform ELO-ului său egal cu 2467 puncte, Nichita Morozov a luat startul de pe poziția a 43-a.

La campionat participă încă un șahist moldovean, Andrei Macovei, maestru FIDE, care a remizat în primele două partide desfășurate și a suferit înfrângere în etapa a treia.

Ambii au evoluat recent la Campionatul European pe echipe în componența lotului național.

25 dintre șahiștii participanți la Mondiale sunt mari maeștri internaționali. Campionatul se va încheia pe 25 noiembrie.

 

Grigor Dimitrov s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor

There are no translations available.

Jucătorul bulgar Grigor Dimitrov, locul 6 ATP, şi-a asigurat miercuri calificarea în semifinalele Turneului Campionilor de la Londra, după ce l-a învins pe belgianul David Goffin, locul 8 ATP, scor 6-0, 6-2, în cea de-a doua etapă a grupei Pete Sampras de la Turneul Campionilor.

Partida a durat o oră şi 15 minute, iar Dimitrov a reuşit să îşi păstreze serviciul în ambele seturi. Mai mult, el a reuşit cinci break-uri, dintre care trei în primul act şi două în cel de-al doilea.

"Sunt zile în care orice atingi se transformă în aur. A fost una dintre acele zile. Pentru astfel de zile muncesc. Este fantastic când prinzi asemenea zile în momente atât de importante. Este o zi foarte specială pentru mine", a spus Dimitrov la final de partidă.

Bulgarul, aflat la prima prezenţă la ATP Finals, i se alătură în penultima fază a competiţiei elveţianului Roger Federer, calificat pentru a 14-a oară în semifinale, din 15 participări la Turneul Campionilor.

Dimitrov, care s-a impus şi în prima rundă, scor 6-3, 5-7, 7-5 cu austriacul Dominic Thiem, locul 4 ATP, îl va întâlni în ultima rundă pe spaniolul Pablo Carreno Busta, locul 10 ATP, intrat în competiţie după retragerea conaţionalului său Rafael Nadal, liderul mondial.

 

Maestrul emerit a sportului Timofei Scriabin a împlinit 50 de ani

There are no translations available.

Maestrul emerit al sportului Timofei Scriabin, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) în turneul de box, categoria de greutate muscă (51 kg), a împlinit ieri 50 de ani, relatează MOLDPRES.

Performerul a fost omagiat cu această ocazie de federația națională de profil într-un cadru festiv la care a fost invitat și fratele său gemene, maestru sportului, Serghei Scriabin, multiplu campion național. ”Ei fac parte din patrimoniul boxului moldovenesc, constituie exemple demne de urmat pentru urmași. Ne mândrim cu ei”, a declarat pentru mass-media președintele federației, Vasile Chirtoca, care le-a oferit prime egale cu 10 mii de lei, respectiv, 5 mii de lei.

”Dacă printr-o minune ar putea începe viața din nou, atunci ași urma neclintit calea parcursă. Am trăit-o din plin la antrenamente, cantonamente, turnee. A fost nespus d efrumos în opinia mea a subliniat în alocuțiunea rostită Timofei Scriabin.

Performerul s-a născut pe 14 noiembrie la Bălți. A început să practice boxul sub îndrumarea antrenorului Victor Gheșele, multiplu campion național. Cu trei ani până la Olimpaida de la Seul s-a tranasferat la Chișinău unde și-a cizelat măîestria sub bagheta antrenorului Alexandru Skripnik.

Iată și celelalte performanțe notabile înregistrate de Timofei Scriabin. În 1986 a fost finalist al Cupei Uniunii Sovietice. În 1989 și 1990 a devenit campion al URSS. În 1991 a obținut medalia de argint la categoria cocoș (54 kg) la Campionatul European, desfășurat la Atena (Grecia).În anul 1998 a fost medaliat cu bronz la Cupa Mondială. A câștigat în cariera sa șase turnee internaționale de anvergură desfășurate în Germania, Polonia, România, Thailanda și Rusia.

 

Lotul național de judo a plecat într-un cantonament în Japonia

There are no translations available.

Echipa națională de judo masculin s-a deplasat astăzi în Japonia pentru a efectua până pe 1 decembrie un cantonament, relatează MOLDPRES.

Din lotul moldovean fac parte Dorin Goțonoagă, proaspăt campion european Under-23, Denis Vieru, campion european Under-21 anul trecut, Eugen Matveiciuc, campion mondial de cadeți anul curent, Nicon Zaboroșciuc, premiant al Campionatului European de tineret.

Cheltuielile legate de deplasare sunt suportate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Din contul sponsorilor în componența delegației au fost incluși Petru Pelivan, Ion Nacu, Bogdan Jizdan și Alexandru Munteanu.

Antrenamentele vor fi supravegheate de  secretarul general al Federației Moldovenești de Judo, Valeriu Duminică. ”Plecăm ca să ne ridicăm măiestria sportivă în patria judoului. La încheierea cantonamentului vom participa la turneul Grand Slam de la Tokyo (1-3 decembrie). Pentru că ne-am aflat în criză de timp  n-am reușit să organizăm conferința de presă consacrată victoriei repurtată de Dorin Goțonoagă la finele săptămânii trecută la Campionatul European”, a declarat oficialul astăzi pentru Agenție.

Antrenorul lotului național, Veaceslav Bacal n-a făcut deplasarea din motive personale. ”Am o problemă pe care trebuie să o rezolv”, a spus el. Potrivit lui, încă doi judocani trebuiau să revină acasă cu medalii de la recentele Europene de la Podgorica (Muntenegru”. ”Atât Nicon Zaboroșciuc, cât și Denis Vieru erau obligați să obțină bronzul, dar au ratat șansele avute”, a opinat el.

Bilanțul evoluțiilor judocanilor moldoveni  pe arena internațională anul curent va fi făcut pe 18 decembrie.

Cei mai buni judocani moldoveni în perioada sovietică au fost Valentin Guțu (vice-campion european) și Gheorghe Cotic (medaliat cu bronz la Europene), ambii campioni ai Uniunii Sovietice la sambo. După declararea independenței, Victor Florescu a devenit vice-campion mondial, Victor Bivol a obținut bronzul la Mondiale și Europene, Sergiu Toma a devenit premiant la Europene și Mondiale, iar Nicolae Belocosov, Marcel Trudov și  Andrei Golban au devenit medaliați la Europene.

 

”Academia sportului Anatol Pervanciuc” a marcat un an de la fondare

There are no translations available.

”Academia sportului Anatol Pervanciuc” a marcat în week end, într-un cadru festiv, un an de la înființare.

Timp de aproximativ șase ore la complexul de sporturi Alexia din capitală s-a desfășurat un turneu de handbal, rezervat copiilor, a avut loc meciul de handbal din cadrul campionatului național Olimpus-85-USEFS Chișinău – PGU Kartina TV Tiraspol, au fost prezentate exerciții demonstrative la diferite genuri de sport: gimnastică artistică, taekwondo, dansuri sportive, box…În finalul manifestării spectatorii au urmărit un concert cu participarea mai multor interpreți de muzică ușoară moldoveni, iar copii-participanți au servit dintr-un tost imens oferit de organizatori.

Partida Olimpus-85-USEFS – PGU Kartina TV s-a încheiat cu scorul 33-29 în favoarea echipei-oaspete. ”Am mai cedat pe teren propriu îi la edițiile precedente, dar ne-am revanșat în partidele din deplasare disputate cu eterna noastră rivală. Sper să ne reușească ecest lucru și în ediția actuală a campionatului”, a declarta pentru agenție antrenorul formației gazdelor, Boris Pogonii.

Potrivit directorului executiv al ”Academii sportului Anatol Pervanciuc”, Alexei Pervanciuc esențialul în prezent este că instituția creată în urmă cu un an a început să activeze într-un ritm dorit. ”Am organizat câteva turnee de handbal, rezervate copiilor, am desfășurat concursuri la gimnastică artistică. Toate secțiile deschise funcționează. Am ferma încredere că facem un lucru bun ,necesar societății și că ne aflăm pe calea dreaptă, în spirit european”, a declarat la conferința de presă Alexei Pervanciuc.

Anatol Pervanciuc a fost inițiatorul creării complexului de sporturi  Alexia, este considerat cel mai bun manager al handbalului moldovenesc.

 
More Articles...