• Russian (CIS)
  • Română (România)
  • English (United Kingdom)
Home Football Detalii inedite din cariera lui Zidane

Detalii inedite din cariera lui Zidane

There are no translations available.

Zizou. Magic. Idol. Campion. Lider. Legend[. Nu exist[ doar un singur cuv]nt pentru el. A făcut istorie ca jucător și asta face și ca antenor, pe banca Realului.

Zinedine Zidane visa la șansa de a antrena echipa mare a galacticilor. Și a primit-o. A condus de pe bancă o echipa pentru care a marcat un gol fabulos în finala Champions League cu Leverkusen, o echipă unde i-a avut în vestiar pe Figo, Beckham, Raul, Ronaldo, Roberto Carlos.

Pentru cei mai mici care nu l-au prins pe Zizou, va prezentăm cîteva detalii mai puțin cunoscute despre el:

După ce a marcat de două ori în finala Cupei Mondiale din 1998 cu Brazilia, Cesare Maldini a declarat: “Aș da 5 fotbaliști numai ca să il am pe Zidane în echipă.”

La vărsta de 10 ani, Zidane a semnat cu US Saint-Henri, primind din prima zi tricoul cu numărul 10.

A debutat pentru Franța în 1994, pentru ca apoi să joace alți 12 ani în națională.

A fost eliminat de 14 ori în întreaga carieră. Cu o eliminare s-a retras și de la națională,îin celebrul meci cu Italia.

Deși este născut în Lyon, Enzo, fiul cel mare al lui Zizou, poate evolua pentru naționalele Franței, Spaniei și Algeriei. Zizou l-a numit după playmakerul uruguayan Enzo Francescoli.

La vîrsta de 18 ani marca primul său gol la profesioniști pentru Cannes, la 2 ani după debut. Prima de gol a fost o mașină din partea președintelui.

Zizou a fost unul dintre jucătorii cu explozie îintîrziată. Nu a jucat niciodată pentru naționalele U19 și U21 ale Franței.

Declaratia publica a lui Zidane în ziua în care a realizat că incepe să îi cadă părul: “Soția mă iubește și așa, nu e nicio problemă”

16 sezoane la rînd Zidane nu a jucat mai puțin de 25 de meciuri de campionat pe an.

Pare incredibil, dar Zidane are un singur hattrickîin carieră, într-un Real Madrid 4-2 Sevilla, din 2006, cînd avea 33 de ani.

Cum a ajuns Zidane la Real

„A fost cel mai mare jucător pe care l-am antrenat vreodată”, spune Ancelotti despre Zinedine Zidane. Cei doi au lucrat de mai multe ori împreună. Ultima dată au fost colegi la Madrid, unde italianul o antrena pe Real, iar Zidane era secundul sau. „La Juventus, Agnelli era îndrăgostit pînă peste cap de Zidane, era pierdut”, își mai amintește Ancelotti,în cartea sa.

Și, totuși, cum a fost convinsă Juventus să il dea pe Zidane la Madrid? În primul rînd, cele 72 de milioane de euro. Moggi a povestit la rîndul său episodul vînzării lui Zidane. A fost un risc calculat. Din banii primiți pentru francez, Juve avea să-și reconstruiască întreaga echipă.

„Vînzarea lui Zidane a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o noi, la Juventus, pentru că voiam să construim o echipă mai atletică, o echipa puternică. A fost la mijloc și faptul că soția sa, Veronique nu simpatiza orașul Torino, plus că avea o mare influență asupra lui Zinedine. Prima ofertă a lui Perez pentru el a fost de 70 de miliarde de lire (35 milioane de euro). Am rîs. De fiecare dată cînd ne vedeam, Perez plusa cu cîte 10 miliarde de lire (5 mil. de euro), iar pînă la urmă ne-am înțeles”, a povestit Moggi.